Козметика и грим

Косопадът през лятото разваля удоволствието от почивката

15.06.2012г. / 16 22ч.
Вергиния Генова
Косопадът през лятото разваля удоволствието от почивката

Случвало ли ви се е точно когато се настроите на готина вълна – искате да сте секси и модерна, да излизате по-често на кафе, разходки, купони, шопинг... Обличате свежи роклички, светли потничета и хоп – засечка... цели кичури коса са залепнали по средата на гърба ви.
И най-неприятното е някой да ви го каже.

Иначе казано – точно по средата на лятото се сблъсквате със супер неприятния проблем – косопад.
А лятото предполага безгрижие, дори и за най-затормозените от сметките хора – няма парно, няма студ. Трябва ти само една шапка против слънце и бутилка с вода и все ще преживееш деня.

Но косопадът може да изкара всяка една жена извън релсите. Защото първо започваме да си мислим какво ли ни е – от диетата ли е, от времето ли е, от хормонални проблеми ли е? И тръгнем ли по изследвания и доктори – отиде ни лятото в терзания и притеснения. В крайна сметка щом сме се оставили на грижите на българското здравеопазване трябва да го даваме по-полека и да живеем по формулата „умирай (притеснявай се) само в краен случай“. Така и така, ако нещото е било лечимо или ще се оправи от само себе си при здравословен начин на живот, или ако е нелечимо ще се задълбочи и докторите ще го открият когато е очевадно и много рядко преди това.

Така че проблемът с косата е индикатор за проблеми, но преди да се шашнем е най-добре да опитаме всичко, което знаем:

Лятото и скалпът се омазнява и изпотява много повече и следователно мием косата си по-често – трябва да спрем да използваме агресивни шампоани и да потърсим по-щадящи шампоани, според типа коса и кожа, за които ни е отредено да се грижим.

Слънчевите лъчи са все по-жарки и все по-вредни и съответно се разработват все повече формули за предпазване в това число и на косата. Може да си купим продукти със специални филтри за защита от UV лъчите. И да носим шапки – ще ни гледат странно, защото в България все още не е достатъчно модерно да се ходи със слънчева шапка, но пък ние можем да се изживяваме като кралица Елизабет. А ако и го демонстрираме – предимството е, че ще имаме повече въздух около нас в градския транспорт. Ако не респект, ще всяваме тих ужас. И ако не ни пука можем да се забавляваме с реакциите на другите, а после да напишем къс разказ.

Да не забравяме хлора в обществените басейни – Той също уврежда косата.
Морската вода – след плуване в морето задължително трябва да отмием солта. – Това всеки го знае, но често го забравяме.

Не трябва да забравяме и за домашните маски за коса и специализираните ампули против косопад.

Ако нищо от това не помогне, то е редно да потърсим квалифицирана помощ.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай