Семейство

Епидемия от затлъстяване заплашва българските деца

21.06.2012г. / 14 15ч.
Аз жената
Епидемия от затлъстяване заплашва българските деца

Над 30% от учениците в България са с наднормено тегло, а 13% от тях са със затлъстяване. Тревожната статистика отчита още, че близо половината от децата консумират поне по веднъж на ден тестени и мазни храни.

Същевременно едва 10% от българите пък приемат необходимото количество от 400 г плодове и зеленчуци на ден. Специалисти диетолози алармират, че нездравословното хранене в комбинация с уседналия начин на живот застрашава да доведе до епидемия от затлъстяване сред децата в България. Те посочват още, че семейството и обкръжаващата среда формират най-осезаемо хранителните навици у децата и е важно освен съвети, родителите да дават и позитивен пример. Доказано е, че децата, които приемат пресни плодове боледуват по-рядко и имат много добро физиологично развитие. Достатъчният прием е важен не само за растежа, но и намалява риска от свръх тегло и затлъстяване.

В отговор на тревожната статистика фирма за натурални напитки и родителски организации стартираха дългосрочна програма, наречена „Аз обичам плодовете“. Основната й цел е да създаде трайни навици към здравословно хранене у подрастващите и техните родители. Чрез образователни забавни инициативи и чрез безвъзмездна доставка на пресни плодове, програмата ще работи, за да компенсира стряскащата тенденция.

За да провокира допълнителна загриженост у родителите, дългосрочната социална програма „Аз обичам плодовете“ започна с конкурс за детска рисунка. Повече от 100 малки художници от цялата страна, подкрепени от своите семейства и близки, изразиха с боички отношението си към темата. Жури на конкурса бяха самите потребители, които гласуваха онлайн и избраха своите фаворити. Рисунките на победителите ще станат етикети на най-новата серия сокове на фирмата, специално създадени за деца.

В подкрепа на каузата организаторите учредяват и фонд „Аз обичам плодовете“. Фондът ще генерира средства от продажбата на детската серия сокове – по 0.10 лв. от всяка продадена опаковка. Събраната сума ще бъде използвана за безвъзмездно предоставяне на пресни плодове на учениците от различни училища и градини, както и за образователни кампании, свързани със здравословното хранене.

Прочетете още:

Коментирай