Цветя

Бугенвилията идва от страната на приказките

22.06.2012г. / 10 35ч.
Вергиния Генова
Бугенвилията идва от страната на приказките

Ако сте се разхождали в нашите най-южни градове или в Гърция и сте попадали на ярко лилава стена от цветове, която спира дъха и те пренася в страната на приказките – то най-вероятно сте се докоснали до магията на бугенвилията.

Това цвете, храст, лиана, дърво е наистина омагьосващо. То е от семейство вечерникови и наистина е невероятно. Виждаме цяло дърво отрупано в цвят, а всъщност лилавите, червените, розовите или в зависимост от сорта цветове са всъщност оцветени листа – прицветници. Цветчетата са съвсем малки и незабележими, по-скоро приличат на тичинки. Цъфти през май и юни.
Нарича се Бугенвилия по името на френския адмирал Луи Антоан дьо Бугенвил (1729-1811), който е открил това прелестно растение и го е пренесъл от Южна Америка в Европа – най-вероятно с него е запленил сърцето на някоя дама.

За да си гледате бугенвилия в саксия, какъвто е случаят с нашата географска ширина, са подходящи виолетоворозовата Bougainvillea glabra, сортовете „Сандериана“ и „Александра“. Колкото и да ни се иска да пълзи по блокове и къщи, това топлолюбиво растение няма да може да оцелее при нашата мразовита зима. Но в саксия може да достигне и до 3 м височина и при горещо лято ще ви радва с прекрасни наситени цветове... добре де – листа.

Трябва да поставите бугенвилията на светло и прохладно място, може на шарена сянка, но да не е на течение. Спокойно можете да изнасяте саксията на балкона или на двора.
Застуди ли – трябва бързо да я приберете. Ако имате зимна градина, тя ще е идеална за там. Може да презимува на светло място при температура 10 градуса – не по-малко. Зимата се полива съвсем малко, за да не загният корените. Декември и януари дори може изобщо да не се полива.
Бугенвилията се пресажда веднъж на 2-3 години, като почвата трябва да съдържа и пясък или дренаж от керамзит. Не е нужно да я пресаждате в много голяма саксия, защото тогава расте предимно на листа и пресаждането може да не й повлияе много добре и да изсъхне, затова пресаждайте само в краен случай. Преди това може да опитате да си я размножите чрез полузрели резници. Това трябва да стане през пролетта, през лятото е доста по-трудно. Първо се потапят във вода и след това във влажна смес от торф и пясък, като се заравят 1-2 междувъзлия. Похлупват се с буркан и се оставят на светло за около месец.

През лятото трябва да се полива с топла вода всяка сутрин. Не трябва да се преполива, обаче. Трябва да се тори редовно цяло лято. Може да я пръскате с вода по листата, но не й по трицветниците.
Сигурно сте виждали как бугенвилията пълзи смело и безотговорно по блокове и къщи на 10 метра височина, вашата най-вероятно няма да стигне до толкова, когато я гледате в саксия, но все пак трябва да й осигурите скеле за катерене – някаква подходяща метална конструкция, за която да се закрепва и да пълзи нагоре и нагоре.
Както виждате, не е много лесна за гледане, но пък е толкова прекрасна.

За хората, които си мечтаят за цветна зимна градина бугенвилията е прекрасен цветен акцент. А ако градината може да се отваря лятото ще е съвсем прекрасно.
На щастливците може само благородно да им завиждаме, а на всички останали пожелаваме да отидат май – юни месец на почивка в Гърция и да се насладят на прекрасните бугенвилии, които си растат безгрижно като декоративни храсти. И да си направят незабравими цветни снимки.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай