Семейство

В българските училища се учи за Хари Потър, но не и за Исус Христос

27.06.2012г. / 16 58ч.
Аз жената
В българските училища се учи за Хари Потър, но не и за Исус Христос

Религията да стане задължителен учебен предмет и да се изучава два часа седмично в училище, поискаха представители на два инициативни родителски комитета.

Според Българския родителски комитет и Родителския комитет за духовно-нравствено възпитание, за учениците от първи до осми клас е по-подходящо да изучават своето вероизповедание или предмета „Етика“, а от девети клас да учат повече и за другите религии, съобщава Dnes.bg.

Представителите на родителите съобщиха, че са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация, тъй като учениците, които искат да учат „Религия“, и в частност „Православие“, са дискриминирани.

Причината е, че според действащия Закон за народната просвета предметът не е в задължителната подготовка, а е в свободноизбираемата (СИП) и в задължителноизбираемата (ЗИП) подготовка.

В новия законопроект за предучилищното и училищното образование предметът „Религия“ трябва да залегне в задължителните учебни часове, но с възможността за избор между традиционните за страната ни вероизповедания или с предмета „Етика“, поискаха представителите на родителските комитети.

Те са категорични, че задължителното изучаване на „Религия“ няма да наруши светския характер на българското образование, тъй като предметът ще се изучава от учениците в исторически, културен и философски план.

„Който желае да практикува своята вяра, отива в храма и там може да я изучава допълнително, но вече в мистичен и литургичен план“, заявиха представители на комитетите по време на пресконференция в БТА.

Елена Иванова, която по професия е микробиолог и член на родителските комитети, отбеляза, че не може учениците да бъдат карани в училище да пишат съчинение на тема кой е Хари Потър, а да не знаят кой е Исус Христос, кои са Светите братя Кирил и Методий, или Свети Иван Рилски.

Още новини четете в Dnes.bg.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 11 години )
Радостно е, че има и родители, които мислят за духовното развитие на децата си, а не само за физическото. Ще бъде добре, ако предметът Религия-Православие стане задължителен, наред с ползите за децата, това е шанс и за непросветените родители да се докоснат до вярата, запазила дедите ни във векове на изпитания. За съжаление на много от днешните деца точно бабите и дядовците, които традиционно разпалват искрицата на вярата в детската душа, са заразени от атеистичната пропаганда и бълват огън и жупел срещу изучаването на религия. Но нека не се заблуждаваме - когато вярата е в оскъдица, суеверията са в изобилие - само се огледайте около себе си и вижте колко хора са завързали червени конци по ръцете си. Ами "ясновидките", с които много вестници пълнят цели страници? Нека децата ни се запознаят с смисъла на човешкия живот по християнски, нека им покажем пътя към черквата - и в дни на радост, и в дни на мъка. Нека ги научим при уплаха да се обръщат към Бога, а не да отидат да им леят куршум. Защото нека бъдем сигурни, ако не засеем семена, даващи добър плод в душите им, плевелите ще избуят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30 rate up comment 44 rate down comment
Гинка ( преди 11 години )
Не разбирам защо тиражирате такива простотии...всеки има право да е *** ,демокрация е...или да го заблудят ,или да се заблуждава сам...Всеки има право да решава за себе си ,но не и за другите ...Най-голямото добро на тази държава е ,че стои далеч от религиите вече хилядолетия ,насила е наложеон християнството ,исляма..но никога по тези земи не са вярвали сляпо и били заблудени овце...нека не го правим в днешното време...да се избира съзнателно в пълнолетие...Разбирам ,че отразявате всичко ,случило се...понякога за добро...но ще пиша това винаги ,когато става дума за задължително обучение по религии...Нека не ровим ,ще видим ,че не сме го искали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Dim ( преди 11 години )
"кой е Хари Потър, а да не знаят кой е Исус Христос, кои са Светите братя Кирил и Методий, или Свети Иван Рилски." - ами Хари Потър и Исус Христос са литературни /разбирай измислени" герои, докато последните трима са исторически личности. Така че по правилно е: "кой е Хари Потър и Исус Христос, а да не знаят кои са Светите братя Кирил и Методий, или Свети Иван Рилски."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар