Бременност

През първите 3 месеца от бременността пазете чадъра

02.07.2012г. / 22 11ч.
Надежда Маринова
През първите 3 месеца от бременността пазете чадъра

Бременността не е повод да се отказвате от летуване на море или басейн. Бебето в корема се радва не по-малко от мама на галещите слънчеви лъчи, като се има предвид, че от 16-тата седмица на бременността малкият човек вижда светлината и чувства топлината. Освен това слънчевата светлина помага за изработването на витамин D, който регулира обмена на микроелементите в организма – калий, магнезий и фосфор.

Лекарите считат, че първите 3 месеца са най-важни за бременността, защото тогава се формират органите и системите на бебето. Затова през този период не се препоръчва ходене на плаж и излагане на преките слънчеви лъчи. Достатъчни са кратки сутрешни разходки или половинчасова почивка под чадър.

През следващите месеци бъдещата майка може да се пече на слънце, но умерено – до 11 и след 17 ч. Научно доказано е, че предозирането с ултравиолетови лъчи понижава имунитета, което повишава риска от стомашни инфекции като дизентерия и дисбактериоза.

Шегите със слънцето може да доведат и до по-сериозни последици: слънчево изгаряне, топлинен удар, прилошаване, преждевременно раждане.

Дори да сте щастливка с много тъмна кожа, задължително използвайте плажен крем с висок слънцезащитен фактор.

Ако все пак сте допуснали прегряване и изгаряне на кожата, направете охладителен компрес с:

  • кисело мляко;
  • слой бебешки крем, в който сте прибавили няколко капки масло от мента;
  • пакетчета с чай от лайка или мента, разтворени първо в малко количество топла вода, а после охладени с кубчета лед;
  • компресът от зелен чай помага да се успокои зачервената и раздразнена кожа.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай