За дома

Вещоманията – как да се разделим с любими ненужни вещи

08.07.2012г. / 09 56ч.
Надежда Маринова
Вещоманията – как да се разделим с любими ненужни вещи

Всеки човек дори и добре да живее идва ден, в който открива, че е затрупан от вещи и се е превърнал във вещоман. Особено застрашени са:

- работещите вкъщи, които са превърнали дома си в офис;

- колекционерите – ако събират повече от 1-2 неща;

- живеещите в малки жилища;

- сантименталните.

Най-често се затрупваме със сувенири, книги, играчки, списания, дрехи. Важно е да помним, че всичко на земята е срочно и остарява – това, което не ползвате – подарете на друг, така ще удължите живота му. Ако няма на кого да го дадете, изхвърлете го.

Идва ден, в който осъзнавате, че спешно и скоростно трябва да се освободите от някои неща, защото ви пречат да дишате. Трудността идва от факта, че това са все любими и скъпи на сърцето ви вещи и спомени, които може да изтръгнете с цената на огромно съпротивление и болка. Ето няколко полезни съвети:

1. Представете си, че ви назначават на много добра работа в чужбина и за седмица трябва да изчистите жилището, за да го дадете под наем.

2. След 3 дни ви предстои преместване в по-малък апартамент.

3. По стечение на обстоятелствата майка ви или баща ви идват да живеят при вас за продължително време и е наложително да им освободите една стая.

4. Вземете два големи кашона, поставете си задача да ги напълните с ненужното и после ги изхвърлете.

5. Намислете си едно число – например 30. Вземете кашон, напълнете го с 30 ненужни вещи и ги изхвърлете.

6. Купете от домашни потреби голяма пластмасова кутия. Добре обмислете и складирайте в нея неща, с които не искате да се разделяте сега, мислите че ще са ви полезни в бъдеще, но не ви трябват вкъщи: няколко стари списания с рецепти; колекцията от салфетки на Диана; петте плюшени играчки на Тони; четирите парчета плат – подарък за сватбата от леля ви. Качете я на тавана да изчака своето възраждане.

Границата между полезно, любимо и вманиачено отношение към вещите и предметите у дома е много тънка и лесно я преминаваме. Здравословният начин на живот включва също здравомислещо отношение към материалното, а не искаме да приличаме на Плюшкин, нали?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай