Майчинство

Правила за успешно кърмене

10.07.2012г. / 09 06ч.
Снежана Проданова
Правила за успешно кърмене

Добре е всяка родилка да знае, че естественото кърмене е от изключителна важност за бебето, защото му предоставя антитела, които то само не може да образува и които ще го предпазват от зарази през първата година.

Кърменето е процес, който влияе добре не само на бебето, но и на майката, като предотвратява следродилна депресия, спомага за свалянето на качените килограми, забавя връщането на цикъла, спомага за смаляването на матката и материално погледнато – не струва пари.

Опитайте се да кърмите още в първите часове след раждането. Кърменето може да е болезнено, ако бебето не се е закрепило добре. Помогнете му да се намести така, че да е удобно и за него, и за вас.

В периода на кърмене е нормално гърдите да са нараснали, все пак се очаква да кърмите около 8-12 пъти в денонощието. Вглеждайте се в бебето, то ще ви дава сигнали кога е гладно – може да търси зърното, да си слага ръчичките в устата, да изглежда притеснено. С времето кърмата ви сама ще потича, когато разкопчавате сутиена си или чуете бебешки плач. Винаги кърмете, когато детето поиска.

Докато бебето не си е създало навици за сукане, не му поднасяйте шише или биберон, защото може да се смути. Кърмете на спокойствие и се старайте да сте добре хидратирани.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай