Зелено

Крем за очите – радост за душата

11.07.2012г. / 15 28ч.
Вергиния Генова
Крем за очите – радост за душата

Лятото не е време за готвене на тежки, сладки кремове, но пък е удоволствие за очите и душата да се насладиш на красотата на цветето, наричано по нашите места крем.

Кремът или лилиумът (lilium) имат дълга история и много имена.
Според легендите когато падащите звезди се приземят на нашата планета се превръщат в лилиуми и от там идва името им „Звезда на Земята“.

Понеже повечето лилиуми са бели, затова и много от легендите са свързани с белия цвят.
Някои от тях водят началото си още от сътворението на света. Според тях лилиумите цъфтели в райската градина и когато Адам и Ева съгрешили, те видели тяхното грехопадение, но въпреки това запазили белия си цвят, който символизира и до ден днешен непорочността, невинността и чистотата.

Елините пък смятали, че лилиумът се е появил на този свят, когато от гърдите на богинята-майка Хера капнали няколко капки мляко, а от останалото мляко, което се разпръснало се образувал Млечният път.

Възхищението от лилиумите е безгранично. Всеки остава възхитен от букет лилиуми или цяла цъфнала градина. Не случайно е бил обявен за царско цвете и по този повод и до днес присъства в много запазени изображения от асирийски и древноегипетски паметници.

Днес вече са известни хиляди хибриди на Лилиума във всякакви цветове. Все още не са селектирани черни и сини лилиуми, но това не пречи на цветарите да ги боядисват с бои. Така че принципно, ако искате букет с лилиуми може да го получите, точно както си го представяте.
Тъй като лилиумите са много издръжливи цветя са предпочитани за букети за всякакви поводи – цялостна украса на балове, сватби.

Повечето от тях достигат височина до 1-2 метра, затова е добре да помислите за красиви подпорки, които да декорират балкона или градината ви. В противен случай трябва да ги привързвате към нещо стабилно – дърво, стълб и т. н., защото иначе първия вятър ще ги прекърши и няма да може да видите омайната им красота в пълната им прелест, когато започнат да цъфтят.

Цветовете са тръбести, а венчелистчетата са извити на горе. Цъфтят през периода юни-септември.
Лилиумите може да отглеждате както в саксия, така и в градината. Обичат шарената сянка. Когато са в процес на растеж, трябва да се поливат редовно.
Лилиумите са луковични растения и през зимата може да оставите луковиците в саксията. Най-добре е дори да ги изнасяте лятото навън, да са в саксия, за да ви е по-лесно. На няколко години се сменя почвата. Есента просто изрязвате стъблата и прибирате саксията.
Лилиумите трябва да се торят два пъти годишно – пролет и есен.

Като цяло кремовете се отглеждат сравнително лесно и могат да придадат аристократично романтична окраска на всяка градина.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай