Семейство

Когато тийнейджърът ви преживява разочарование – как да се сближите

23.07.2012г. / 10 25ч.
Снежана Проданова
Когато тийнейджърът ви преживява разочарование – как да се сближите

Важно е младите да се научат на самостоятелност, отговорност, устойчивост и голяма роля в това играят родителите, които във възпитанието прилагат методи, които повече ги стимулират повече да мислят и действат, отколкото да чакат развитие от само себе си. Но емоционално един тийнейджър рядко е готов да се сблъска с неуспеха и отрицанието на останалите.

През пубертета младите са склонни да се отчуждават от родителите си, защото се опитват да следват стила на връстниците си. Често обаче биват отритнати и от компанията си в училище, затова стресът и самотата могат да ги подтикнат към алкохол, наркотици и безотговорно поведение. За да помогнете на детето си, поговорете с него, дори то да не иска.

Бъдете търпеливи и внимавайте какво казвате. Няма да ви повярват, ако твърдите, че популярността в училище не е важна, и няма да оценят отдадеността ви, ако звъните на чуждите родители да се оплаквате от децата им. Обяснете им, че подигравайки се на останалите, децата се опитват да придобият самочувствие. Ако детето вникне в думите ви дори може да изпита съчувствие към съучениците си и така ще се справи по-лесно с проблемите си. Стимулирайте го да общува повече. Така шансът да се срещне с човек, който ще го оцени, е по-голям.

Любовното разочарование е едно от най-тежките, които могат да сполетят младата душа. Неуспехът в тази сфера кара тийнейджърите с ниско самочувствие да винят себе си за случилото се. Накарайте детето си да помисли дали е толкова важно да впечатли човек, който очевидно не го харесва, колкото да отдели малко повече внимание на тези, за които означава нещо. Това е ценен житейски опит, от който трябва да се учи.

Уникалният характер на детето ви тепърва ще разцъфва, но събития, които те приемат за „провал“, могат да забавят и дори прекъснат процеса. Не са взели сина ви в отбора по футбол или дъщеря ви е получила отказ за роля в училищната пиеса. Може да звучи незначително, но в малкото общество, в което прекарват време ежедневно, подобни събития са от голяма важност. Не говорете лошо против учителите и съучениците му/й, не винете никого. Съсредоточете вниманието върху причините за „неуспеха“ и потърсете начин за развитие и подобрение.

Амбициите на младежта не спират след училище. Напротив – ако трябва да се взимат сериозни решения за бъдещето, то най-сериозните са тези след завършване на средно образование. Някои младежи се готвят с години за кандидатстудентски изпити и с приближаването на резултатите се свенят все повече да споделят с хората какво са решили да кандидатстват, защото самочувствието владее положението до едно време. Идва момент, в който се появяват съмнения за неуспех и възможност да разочароват всеки, който е изразил сигурност, че първата пожелана специалност ще е тяхна. Най-трудно е да не успееш в такъв момент от живота си, затова ако случайно се сблъскате с подобна ситуация, не позволявайте на детето си да се откаже от всичко, което е постигнало само заради една спънка.

Споменете му, че много хора са изградили блестяща кариера извън специалността си, че дори самият Айнщайн, колкото и да е банално, имал двойки по физика. Дайте лични примери, разговаряйте, не оставайте детето си да се скрие в черупката си, защото тя няма да е винаги така здрава, да го пази от всяка по-трудна ситуация занапред.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота