Майчинство

Избягвайте грешките при дохранване на бебето

24.07.2012г. / 13 59ч.
Аз жената
Избягвайте грешките при дохранване на бебето

Още от първите дни след раждането на бебето храненето безспорно е най-важното нещо. По навик, почти автоматично, често се казва, че кърменето е „най-доброто“.

Правилно е да казваме, че кърменето е нормалното, естественото хранене на бебето. Всички други начини са заместване на нормата. Това обясни Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени, по време на поредната лекция в безплатното училище за бъдещи родители в книжарница „Форум“ в мол „Галерия Пловдив“. Но понякога се налага да дохраним бебето.

Какви грешки се допускат при дохранване, грешки, които водят до отбиване и могат ли те да се избегнат?

За да не отбият бебето най-често на майките се предлага да го дохранват с лъжичка. Силиконовите лъжички са по-удобни в сравнение с металните и пластмасовите, които се продават на пазара. Силиконовите са меки и младите майки не се тревожат, че могат да наранят бебето си, имат и дълги удобни дръжки.

На запад някои сестри и акушерки хранят бебетата с малка чашка, дори новородените успяват да пият добре. Обикновено за чашка се използва прозрачното капаче на шишето за хранене. За повечето майки у нас такова хранене е по-скоро неприемливо – те се боят от задавяне. Предлага се и друг начин на дохранване – с пипета или спринцовка. Ако става въпрос за 1-2 пъти и за 10-20 милилитра мляко – може да се използва, но и този метод има недостатъците на всички други: не стимулира отделянето на кърма и не учи бебето да суче.

Дали ще се дохранва с лъжичка, чашка или спринцовка, храненето ще бъде трудно и бавно, ще изисква търпение.

Безспорно най-лесно се дохранва с шише. Какви грешки се допускат:

  • Не търсете шишета с извивки, за които се рекламира, че имитират формата на гърдата. Никой не би трябвало да вярва, че бебето не прави разлика между топлата, мека и жива гърда и пластмасата на шишето. Формата на шишето трябва единствено да дава възможност то да се мие лесно – това е от значение.
  • Важна е формата на биберона: първо, да е с широка основа, за да се тренира бебето да захапва правилно. При сукане в устата му трябва да е не само зърното, а и по-голямата част от ареолата на гърдата. Самото зърно на биберона да е късо, да не стърчи 2 сантиметра – къде има такова стърчащо майчино зърно? Ако зърното на биберона е дълго, после бебето няма да суче ефективно на гърдата, а ще дъвче зърното, разранявайки го и поемайки само част от кърмата.
  • Най-важното е да се помни: при хранене с шише задачата на майката е точно обратната на тази при кърмене. При кърменето тя всячески подпомага бебето, а при хранене с шише го затруднява. Това е начинът да се предпази от това, което най-често се случва: то отказва да суче, иска само шише. Става въпрос за скоростта на изтичане на млякото. Важно е отворът на биберона да е колкото може по-малък. По стандарт всички шишета се продават със среден отвор. Купете си допълнително биберон с малък отвор, S размер (продавачките го рекламират като биберон за вода) и независимо дали ще дохранвате с ценната изцедена кърма или с плашещото майките адаптирано мляко, давайте го с такъв биберон. Позицията на бебето също може да затрудни изтичането на млякото. Най-честата грешка е да се сложи бебето хоризонтално, а шишето – вертикално. Правилно е точно обратното: бебето да е вертикално, при което шишето се получава почти хоризонтално.

    Марката биберон също има значение. Не купувайте биберони „куча марка“, това, което се слага в устата на бебето, трябва да е качествено. И помнете: биберонът е консуматив! Ако ви се наложи да храните по-дълго с шише, очаква се да смените биберона най-много след 2 месеца. Стъкленото шише може да използвате неограничено време, но не и пластмасовото – от употребата то може да потъмнее, да се надраска и да стане опасно за бебето.

  • Важно е и друго: при кърменето бебето е активната страна – то започва да суче, когато иска и спира да суче, когато иска. Така трябва да е и при дохранването с шише – нека прави паузи. Не пъхайте биберона насила, накарайте го да отвори широко уста, като докоснете горната му устна – както при кърменето. И не забравяйте: храненето не е само пълнене на стомахчето, то е гушкане, то е нежност и любов.

    Антоанета Борисова припомни, че следващата лекция в училището за бъдещи родители е на 28 юли 2012, от 11 часа, на обичайното място в книжарница „Форум“ в мол „Галерия Пловдив“. Темата е „Най-добрата диета при кърмене (какво да ям, когато кърмя?)“

    Всички лекции са безплатни, без предварително записване.

    Всеки месец Центърът за бременни жени организира курсове за подготовка за раждане и отглеждане на бебето. Информация и записване – 0888 895 026.

    Снимка: Reuters

    Прочетете още:

Коментирай