Здраве и красота

Безсъние и разстройство мъчат отпускари в екзотичните курорти

27.07.2012г. / 14 25ч.
Надежда Маринова
Безсъние и разстройство мъчат отпускари в екзотичните курорти

Защо екзотичните курорти понякога ни разболяват

Едноседмичният летен отпуск в Турция, Испания или друга по-далечна дестинация може да се отрази зле на здравето ни, заради недостатъчното време за аклиматизация. Жените и децата по-често и по-остро реагират на различния климат от мъжете.

Организмът ни реагира при всяка рязка и голяма промяна в околната среда – температура, влажност, атмосферно налягане, надморска височина, времетраене на светлата част на деня. Ако не го подготвим и не му дадем време за адаптация, той започва да се бунтува.

Затова не е чудно, че опъвайки плажната кърпа на пясъка на Мармарис или Тенерифе, започва да ни мъчи хрема, кашлица, главоболие, повишено потене, затруднено дишане, усилено сърцебиене, вечерта се мятаме в леглото до малките часове поради безсъние.

Може да се появи проблем със жлъчката, защото коремът реагира най-бързо на смяната на климата и храната. Може да се появи разстройство или запек, дори има такъв термин – „запек на пътешественика“.

Колкото по-бързо тялото се премества в пространството, толкова повече ресурси трябват на организма, за да се приспособи към новата среда. Това най-често се случва при полет със самолет.

Простуда
При първите признаци на простуда не бързайте с аспирина, по-добре взимайте няколко дни витамин C.

Безсъние
Напълно нормално е при смяна на климата няколко нощи да страдате от безсъние. Използвайте естествени начини, за да привлечете съня – билков чай, успокояваща музика, хладък душ.

Усилено потене, затруднено дишане и сърцебиене
Пийте повече минерална вода и яжте повече сурови плодове и зеленчуци. Леката гимнастика също помага.

Разстройство или запек
Въпреки препълнената шведска маса, отрупана с екзотични храни и местни специалитети, не се нахвърляйте на храната. Поне първия ден бъдете умерени и яжте по-малко количество от обикновено. Преяждането създава допълнителен стрес за организма – особено, ако го изненадате с остри, непознати подправки и сосове.

Лекарите предупреждават, че аклиматизацията трае от 3 до 7 дни. Затова ако отпускът ви е само една седмица, по-добре го планирайте не много далеч от дома. Обратното – ако искате да летувате в екзотични места – отделете си за това две седмици.

Добре е 10-14 дни преди заминаване да посетите личния си лекар, за да ви посъветва какво може да направите, за да укрепите организма си за предстоящата екзотична отпуска. Ако страдате от хронично заболяване или пътувате с бебе или малко дете, той ще ви даде допълнителни съвети, за да бъде почивката ви здравословна и пълноценна.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време