Майчинство

Чарът в това да бъдеш майка

16.08.2012г. / 09 55ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Няма една майка на света, която да не е изохкала поне веднъж от самосъжаление заради трудности с детето си... (поне веднъж всеки ден).

Да отглеждаш дете е като да пишеш с перманентен маркер върху бяла дъска – всяко твое действие се запечатва, почеркът ти трябва да е четлив, грешките трудно се изтриват.

Но в един момент оставяш настрана проблемите и се заглеждаш в това малко същество и си способен да се зарадваш на най-дребните неща. Например на това как детето спи дълбоко, уморено след дълъг ден игра на борба с тате или безразборно, неритмично, но чаровно танцуване.

Точно когато сте решили да си починете от домакинската работа с няколко минути пред телевизора, тогава децата решават, че трябва да ви покажат всичко ново, което са научили, да ви поканят да играете с тях на „магазин” и да купувате книжки и играчки от тяхната стая с рисувани левчета.

Обядът и вечерята понякога са изпитание за демонстрация на борбен дух и стоицизъм, в името на полезните броколи, които трябва да бъдат изядени. Те са предпоставка за това да развием въображението си и да превърнем неприятното за децата в нещо интересно.

Помощта, която един родител може да окаже на детето си за домашните му, или най-малкия практичен урок, като например как да си завърже връзките, са от нещата, които могат да ни направят само по-горди.  Зависимостта на децата ни от нас е голяма и това го доказват моментите, на страх, нервност, притеснения. Затова и през нощта след кошмар първото нещо, което ще направят, е да се сгушат при нас в завивките.

Следващия път, когато наблюдавате мъниците да не се наранят, докато играят, обърнете внимание на кова какво говорят и как го говорят. Няма по-сладко нещо от дечица, които споделят внушителните си идеи за правилата на някоя нова игра или разказват за нещо, което са видели или чули.

След време малката ви принцеса няма да ви моли да решете косата й или да ви оставя да избирате дрехите й вместо нея, затова се насладете на общите ви мигове и прекарайте още няколко приказни момента с красавицата, която един ден ще се превърне във ваша отмяна.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай