Здраве и красота

Една лъжица тахан замества калция от млякото

23.08.2012г. / 12 29ч.
Ивет Лолова
Една лъжица тахан замества калция от млякото

Таханът или тахини представлява сусамова паста, с леко горчив вкус. Типичната храна за Средния Изток, където го добавят в много ястия – фалафел, хумус или други сосове. Ако пътувате в Израел, Гърция и Кипър няма как да не се сблъскате с „ориенталската” паста.

С тенденцията за здравословно хранане у нас таханът стана популярен и в сурово смути, ядкови млека, сладки и бонбони без термична обработка. За да не загуби ценните си хранителни качества, таханът трябва да се яде суров.

Таханът съдържа витамини от група В (В1, В2 и В6), Е, калций – в пъти повече от млякото, мед, магнезий и калий. Това го прави идеална храна за профилактиката на костно-мускулната система и стомашно-чревния тракт. Страдащите от стомашни проблеми приемат една супена лъжица на ден тахан сутрин преди закуска. Помага още при мигрена и депресия.

Но сусамовата паста далеч не е е само за болни, а за хора, които харесват да опитват нови храни и вкусове и да експериментират с ястията.

Хората, които не харесват тръпчивия му и леко горчив вкус, може да го смесят в бурканче с мед или плодово сладко и да закусват с него сутрин, намазан на филийка.

Първи приятели на тахана са лимоновия сок, чесъна, зехтина, червения и черния пипер, копърът, кимионът и магданозът. Но той се чувства превъзходно и в компанията на сладки храни за десерти: ядки, захар, кленов сироп, пресни и сушени плодове.

Използва се и при овкусяване на салати - заедно с оцет, сол и зехтин, като замества горчицата. Заради гъстата му консистенция може да замести майонезата с подходящо овкусяване.

В магазините ще намерите тахан със светъл и тъмен цвят. Първият е от белени сусамовия семена, а вторият е от небелени, който има по-силен тръпчив вкус, но го считат за по-полезен. Най-разпространената разфасовка е в бурканчета от 350 г за цена около 4-5 лв. Има вносен и българско производство. Трайността му е голяма, но след като го отворите, го дръжте в хладилник.

Прочетете още:

Коментирай