Семейство

Как мръсотията и ровенето в калта са полезни за децата

23.08.2012г. / 16 45ч.
Мария Дуковска
Как мръсотията и ровенето в калта са полезни за децата

Често, дори може да се каже непрекъснато родителите се карат на децата си с: "Не се цапай", "Не пипай това, мръсно е", "Виж на какво се направи" и още стотици подобни заповеди.

От мания за чистота или за да възпитаме малки педанти ние рядко позволяваме на децата да играят в пясъчниците, в калта, в локвите, във високите треви. Спираме вроденото им любопиство, смразяваме горещия им детски ентусиазъм само с един поглед и всичко това уж за тяхно добро. Но истината, скъпи родители, е коренно различна.

Мръсотията и бактериите, от които трескаво се пазим с арсенал от сухи, мокри и какви ли още не кърпички, всъщност са полезни. Как? Ето как:

1. Мръсотията стимулира мозъка

Според учени от колежа Сейдж в Ню Йорк, в почвата се съдържа бактерия, която стимулира и развива способностите на мозъка да научава и запаметява повече неща.

2. Калта заздравява кожата

В почвата се съдържат определени бактерии, които предпазват кожата от наранявания, правят я по-здрава или спомагат за зарастването на повърхностни рани.

3. Психични разстройства и комплекси

Децата, които играят рядко навън, страдат по-често от психични разстройства и развиват комплески. Социалните им умения изостават значително от децата, които прекарват по 4-5 часа дневно навън.

4. Имунитет срещу алергии и астма

Контактът с мръсотия и бактерии помага на децата да изградят стабилен имунитет срещу кожни алергии и астма.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време