Здраве и красота

Знаци, че не ядете достатъчно мазнини

По какво да познаете, че имате недостиг на мазнини

27.05.2024г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Знаци, че не ядете достатъчно мазнини

Мазнините са нещото, което най-често избягваме, когато се опитваме да отслабнем или да контролираме постигнатото тегло. Те са смятани за враг номер едно не само на фигурата, но и на сърдечносъдовата система, тъй като причиняват висок холестерол, създават условия за високо кръвно налягане и последващи сърдечносъдови заболявания.

Всичко това обаче се отнася за наситените мазнини, трансмазнините, хидрогенираните масла, влагани в различни готови хранителни продукти на пазара.

Полезните мазнини са също така калорични, но са изключително важни и полезни, и не бива да бъдат силно ограничавани в храненето, защото имат своите незаменими ползи и влияния, участвайки в множество процеси в организма.

Защо мазнините имат значение за здравето?

Мазнините участват активно в разтварянето на мастноразтворимите витамини А, D, К, Е. Те не могат да се усвоят качествено от организма в отсъствието на мазнини в храненето. Ето защо е важно да не ограничавате драстично полезните мазнини, а да ги включвате редовно в диетата си, за да избегнете дефицит на тези важни витамини.

Хормоните и тяхната трансформация в активните им форми също се нуждаят от мазнини. Тези процеси се случват в присъствието на мазнините в храненето, което намалява риска от различни хормонални дисбаланси и проблеми.

Мазнините са изключително важни и за регенерацията и синтеза на клетките на вътрешните органи, кожата, косата, ноктите, очите. Полезните мазнини хидратират в дълбочина, подхранват и съдействат за правилното регенериране на клетките.

Освен всичко останало, мазнините дават и много енергия и усещане за дълготрайна ситост.

Кои са знаците, че не ядете достатъчно мазнини?

Изпитвате постоянен глад 

Ако в диетата ви отсъстват мазнини, а наблягате на растителната храна например, е много вероятно да изпитвате чест и постоянен глад, дори да сте се хранили скоро. Мазнините дават енергия и усещане за дълготрайна ситост, както споменахме, така че е важно да бъдат редовно включвани в малки количества.

Изпитвате студ, дори да не е студено 

Мазнините участват в процесите, регулиращи телесната температура. Те са важен фактор в терморегулацията и пренебрегването им може да причини постоянно зъзнене.

Свързани статии

Изпитвате трудности с паметта 

Мазнините са важни за функциите на мозъка и нервната система. Отсъствието им от храненето може да причини затруднения в паметта, концентрацията, в боравенето с информацията.

Проблеми със сърдечносъдовата система 

Полезните мазнини имат положително въздействие върху контрола на холестерола. Те подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове и имат свойството да намаляват възпаленията в тях.

Суха кожа 

Мазнините хидратират кожата в дълбочина и я подхранват. Неслучайно много козметични продукти съдържат полезни масла, обогатяващи кожата, подхранващи и изграждащи всяка клетка на кожата. Мазнините възстановяват еластичността на кожата и я правят мека, гладка, предпазена от поява на фини линии и бръчки.

Коментирай