Здраве и красота

Митовете за болките в стомаха

27.08.2012г. / 15 18ч.
Снежана Проданова
Митовете за болките в стомаха

Никой не е застрахован от внезапни болки в стомаха – доктори и учени са се посветили на това да разберат в кое се крият (и в кое - не) причините за болестите, инфекциите и като цяло проблемите със стомаха. Ето някои изводи, до които са стигнали в процеса на работата и които може да ви изненадат.

1. Не е вярно, че ако не ядете бобови растения, ще облекчите газовете. В повечето случаи причината е намалената способност на организма да синтезира лактоза и по този начин да разгражда захарта в млечните продукти, които са най-често част от дневното ни меню.

2. Не е вярно, че стомашната киселина предизвиква неприятното чувство на горене в гърлото.  Причината се крие във възпалителни имунни клетки. Заради тях е вероятно да усещаме горене и болки в гърдите.

3. Не е вярно, че по-голямото количество фибри и вода ще ви отърват от запек. С 20-35 гр фибри на ден ще поддържате баланс в храносмилателната си система, но ако искате да се справите със запека, фибрите могат дори да влошат симптомите на  подутост и болки в стомаха. Водата от своя страна няма да помогне много, защото тя стимулира червата само когато сте дехидратирани. Най-доброто решение е да правите достатъчно физически упражнения.

4.  Не е вярно, че консумацията на пикантни храни предизвиква язва. Факт е, че някои храни могат да я влошат, но за появата на язва можем да виним в 95% от случаите бактерията Helicobacter pylori. Бактерията попада във всеки втори човек преди той да е навършил 60 години. Пренася се по храната, водата или директно от човек на човек. Само 10% от носителите на бактерията развиват язва.

5. Не е вярно, че само с вдигането на тежести предизвиква херния. Истинският виновник са слабите стени на коремните мускули, които при напрягане позволяват на вътрешните ви органи да се изместят навън. Генетиката и предишни хирургични операции също могат да са повод за възникването на херния.

Снежи: Reuters

Прочетете още:

Коментирай