За дома

Детска стая за момиче – бонбонено розово и дантелено

27.08.2012г. / 17 10ч.
Вергиния Генова
Детска стая за момиче – бонбонено розово и дантелено

Много по-лесно e да се направи детска стая за момиче, отколкото за момче. Обикновено като се каже момиче и пред нас изниква картината на розово, пухено и дантелено. Определено е сладко, но не всяко момиченце си пада по розовото. Но ако от малко го обградите с такива цветове и много кукли Барби, може би и като порасне ще предпочита тези цветове и този стил.

Обаче все пак не е задължително да ограничавате момиченцата си само до розово-лилавата гама.

Основното, за което трябва да помислите, е съчетанието на стените, тавана и пода. Като правило се смята, че колкото по-неутрални цветове изберете за основните повърхности, толкова по-свободно може да ги съчетавате с всякакви цветни акценти: скринове, етажерки, огледала, възглавнички, бюро и т.н.

Дали ще предпочетете боя или тапети е въпрос на стил на живот, на навици. Единственото, което е добре да имате предвид, че ако не разполагате с много излишни финанси за чести ремонти и с нерви за съсипване е най-добре да избирате неутрални тапети. Защото, ако започнете със сладки розови меченца или балончета, след някоя и друга година трябва да ги смените на розови понита, на Барбита и така до безкрай – детските филмчета и герои са много и желанията на децата бързо се променят. Тапетите остаряват и трябва да променяте всичко.

От тази гледна точка е доста по-лесно да смените стария лилав пуф – Барбарон и розово кресло, отколкото да пребоядисвате всичко.

Ако върху стените има много акценти, ако и пердетата са шарени, то изберете поне пода да е едноцветен в неутрален тон.

Ако пространството ви е по-малко заложете на по-светлите тонове: лимоненожълто, резеда, светло розово. Момиченцата ги харесват. Смята се, че те успокояват, докато яркожълтото, оранжевото и червеното се препоръчват за по-свити деца, които искате да станат по-активни. Ако детето е хиперактивно, то заложете на колкото се може по-неутрални и спокойни цветове, за да може да си почине максимално.

Много важно е да се спазва правилото – колкото повече детето ви пораства, толкова повече да се вслушвате в желанията му и толкова повече да го ангажирате в реализацията. Ако вече не иска скрина да е бонбоненорозов, а зелен например или лилав, то включете девойката в пребоядисването.

Оставете я сама да украсява стените, да си подрежда книгите и играчките. Може да не е най-прекрасната стая от ваша гледна точка, но пък подредбата ще изгради вкус, мнение и виждане за нещата. Тъкмо по картините, по цветовете, които използва вашата дъщеря ще разберете за нейните настроения и душевни преживявания, които съпътстват израстването. Дали е податлива на модата, на влияния от приятели, дали се комплексира или е готова да измисля сама нови неща и да ги отстоява.
Може всеки път, когато влизате в стаята й, да ви изненадва с нещо ново. И не забравяйте не само розовият цвят е за момиченца, а и всички останали.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай