Свободно време

Програмата на УКИ през септември 2012

06.09.2012г. / 13 20ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Септемврийската програма за 2012 г. на Унгарския културен институт отново започва с откъси от творчеството на Шандор Мараи

Нежност
От два дена – листопад. Дърветата протягат повехнали ръце и милват зъзнещата земя.

Наставление
Не се стреми да бъдеш герой. Остани си безпристрастен и внимателен. Това е повече от достатъчно. (Шандор Мараи: Четирите сезона – септември, превод Юлия Крумова)

До 30 септември в Унгарския културен институт продължава изложбата-живопис на Янош Божо Унгарски пейзажи.
Янош Божо (1922-1998), художник, носител на наградата за изключителни постижения в изобразителното изкуство „Михай Мункачи“ (1987) Роден е на 27 декември 1922 г. Един от изтъкнатите творци на унгарския експресионизъм. Участва в безброй индивидуални и групови изложби в Унгария и в чужбина. Създава най-голямата отворена за посещения частна колекция в региона, в която намират място забележителни образци на унгарската етнография и европейското приложно изкуство от ХV до началото на XX век. През 1975 г. Янош Божо дарява колекцията на своя роден град Кечкемет. Умира на 14 декември 1998 г., малко преди да навърши 76 години. (Клара Лоранд, куратор)

12 септември, сряда, 18 часа
София – Национална галерия за чуждестранно изкуство, пл. Св. Ал. Невски, ул. "19 февруари“ 1
Откриване на изложба: Унгарски майстори в България – Колекция на Националната галерия за чуждестранно изкуство
Изложбата включва близо сто творби на унгарската живопис, графика и скулптура
Откриват: д-р Пал Хатош, генерален директор на Институт Балаши и акад. Светлин Русев, Ирина Мутафчиева, директор на НГЧИ и д-р Тошо Дончев, директор на УКИ
„Настоящата изложба не дава – а и не би могла – пълна картина на споменатия период, но изразява динамизма на това вълнуващо, обременено от дискусии, напрежения и противоречия време, в резултат на което започва изграждането на моста между наративния и авангардния метод на изобразяване на действителността между традиционните и съвременните ценностни идеали. Това е едното от достойнствата на изложбата. Другото е, че представеното дава много примери за това, как в духа на споменатите процеси абстракцията и нефигуративното реализират новостите в отделните жанрове и творби." (Атила Ташнади, изкуствовед)
„Изложбата „Унгарски майстори в България“ – реализирана в тясно сътрудничество между Националната галерия за чуждестранно изкуство и Унгарския културен институт в София – е открита от 12 септември до 14 октомври 2012 година в залите на Галерията.
Посредством избрани творби експозицията показва за първи път най-характерните моменти в общите сюжетно-жанрови и стилистични очертания на колекцията унгарско изкуство, съхранявана в НГЧИ. Времето, през което се е формирала колекцията, съответства на нейния исторически обхват – от последните десетилетия на ХIХ век, илюстрирани от платната на европейски признати майстори на официалния портрет като Дюла Бенцур (1844-1920) или Фюльоп Ласло (1869-1937), до втората половина на двайсетото столетие, белязано от новаторските търсения на поредица забележителни представители на унгарската пластична култура, между които живописците Йеньо Барчаи (1900-1988), Золтан Сабо (р. 1929), Бела Цобел (1883-1976), скулпторите Ищван Киш (1927-1997), Михай Месарош (1930-2008) и много други." (Ани Владимирова, Графичен кабинет – НГЧИ)
Изложбата ще продължи до 14 октомври

13 септември, четвъртък, 11-13 часа
Унгарски културен институт
Форум: Културната политика в Унгария. Гост-лектор: д-р Пал Хатош, генерален директор на Институт Балаши
Пал Хатош е роден през 1971 г. Завършва история, унгарска филология и право в Университета „Лоранд Йотвьош“ в Будапеща, където от 1998 г. преподава в катедра „Културология“. Бил е гост-преподавател в катедрата по унгарски език към Indiana University. Публикува исторически монографии и редица специализирани статии, включително и на тема модернизация и интернационализация на висшето образование. От август 2010 г. е начело на Институт Балаши.

14 септември, петък, 17.30 часа
Горна Оряховица – Младежки дом
За творчеството на трима драгановски книжовници в навечерието на 110-годишнината от рождението на Камен Зидаров
Литературна среща на автори от Драганово – Йордан Атанасов, Румен Стоянов и Тошо Дончев (Йордан Атанасов – Хамовото семе, Тошо Дончев – Вълчи вой – кучи лай, Румен Стоянов – Бавни думи)
Хамовото семе“ е първият български роман за преселниците градинари в чужбина.
Вълчи вой-кучи лай“ съдържа кратки разкази, обединени от темата за драматизма на XX в.
Бавни думи“ съдържа поезия и проза от различни авторски книги на Румен Стоянов.

14 септември, петък, 17.30 часа
Горна Оряховица – Младежки дом
ИзложбаПътища“ на Естер Кнейс (гоблен дизайнер) и Огнян Кожухаров (скулптор)
Естер Кнейс е родена в Будапеща през 1958 г. През 1977 г. завършва Художествената гимназия, специалност – текстил. През 1983 г. се дипломира в Академията за приложни изкуства в Будапеща, специалност – гоблен. От тогава работи на свободна практика, участва в изложби и конкурси. Проектира и изпълнява гоблени, текстилни картини и стъклопис. Живописва акварели, пастели и маслени картини. Проектира и изпълнява интериори и вътрешни украси.
Огнян Кожухаров е роден през 1952 г. в София. През 1979 г. завършва Художествената академия в Будапеща, специалност скулптура при проф. Тамаш Виг. През 1982 г. завършва Академията за приложни изкуства в Будапеща, специалност металопластика при проф. Йожеф Енгелс. Между 1983 г. и 1986 г. води ателието по металопластика и бронзолеене в Художествената академия в Будапеща. Като художник работи на свободна практика. Участва в реставрацията на много сгради и паметници на културата в Унгария.

19 септември, сряда, 18 часа
Смолян – Клуб на дейците на културата, бул. „България“ 43
Представяне на писателя Тошо Дончев: „Вълчи вой – кучи лай“ (сборник разкази) и „Прокълнатото щастие на леля Ица“ (роман)
„Прокълнатото щастие на леля Ица“ е семейна хроника, изградена по автобиографични данни. Действието се развива в рамките на година и половина след унгарската революция от 1956, ала в спомените на героите оживяват четирийсет години обществена история чрез живота на едно семейство и на една жена. Авторът наблюдава епохата през погледа на юношата, пресъздавайки успоредно събитията и противоречивите гледни точки на участниците в тях. Достоверният разказ е наситен с внезапни обрати. С голямо откровение писателят описва разтърсващите страсти, обагряйки с хумор сериозната тема.
През 2008 година на унгарски език излиза сборникът с разкази на Тошо Дончев „Куманската княгиня“. „Вълчи вой – кучи лай“ съдържа част от разказите от унгарското издание, както и по-нови творби. Преводите са дело на Адриана Петкова, Светла Кьосева и Юлия Крумова. Сборникът съдържа кратки разкази, обединени от темата за драматизма на XX в., разказан през биографиите на героите, чиято лична история се оказва жертва на историческите обрати. Разказите владеят най-важното за този жанр – лаконично и стегнато повествование и усет за изграждане на поанта, а въздействието им се постига най-вече от способността без излишна обстоятелственост да постигат трагическа нагнетеност на смисъла.

25 септември, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт
Представяне на книгата на Цвета ТрифоноваГеорги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш“ (Изд. Фабер, София, 2012, 296 стр.)
Представя: проф. Светлозар Игов
Книгата „Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш“ е първият литературоведски сборник, посветен на творчеството и личността на бележития писател дисидент Георги Марков. Включва осем студии и статии, писани от 2007 до 2011 г. В тях се визират ключови заглавия и биографични моменти с повратно значение в неговия творчески и житейски път. Обект на литературоведски анализ са романът „Покривът“, пиесите „Комунисти“ и „Архангел Михаил“, есетата от цикъла „До моя съвременник“, както и посмъртно публикуваният сатиричен роман „Достопочтеното шимпанзе“ в съавторство на Г. Марков и Дейвид Филипс.

26 септември, сряда, 18 часа
Пловдив – Културен център-музей „Тракарт“
Представяне на книгатаВълчи вой – кучи лай“ на Тошо Дончев (Изд. Жанет 45)
Представя: Огнян Сапарев, литературен критик
С участието на актрисата Диана Борисова
„Вълчи вой – кучи лай“ съдържа част от разказите от унгарското издание, както и по-нови творби. Преводите са дело на Адриана Петкова, Светла Кьосева и Юлия Крумова. Сборникът съдържа кратки разкази, обединени от темата за драматизма на XX в.
Тошо Дончев, писател, преводач, социолог, член на Съюза на унгарските писатели. Тошо Дончев е роден в Будапеща през 1944 г. Следва в Будапеща и София. Дипломира се в Университета „Лоранд Йотвьош“ (Будапеща), защитава докторската си дисертация в Института по социология към БАН (1984). През 1991 г. основава списание „Хемус“, през 1994 г. създава Фондация Pro Schola Bulgarica. Две от самостоятелните му книги („Българи от ново време“, 2000; „Прокълнатото щастие на леля Ица“, 2008) са издадени и на български език. От 2003 г. е почетен председател на Българския културен форум. За досегашната си дейност българската държава го удостоява с множество високи отличия (Орден „Кирил и Методий“, 1990; Орден „Мадарски конник“ – първа степен, 2000; Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“, 2003).

28 септември, петък
Хасково – Младежки център, бул. „България“ 41
Участие на саксофониста Виктор Тот (Унгария) в рамките на XVI-то издание на фестивала Хасково джаз. Фестивалът се организира от Сдружение „Джаз клуб Хасково“ с подкрепата на Община Хасково.
Унгарският участник гостува с помощта на Унгарския културен институт.
Първото издание на Haskovo jazz се провежда през 1997 г. През изминалите години форумът се утвърди като една от авторитетните национални джаз сцени с международно участие на изпълнители от Великобритания, Македония, Полша, Германия, Унгария, САЩ, Чехия, Турция, ЮАР, Австрия, Дания и Франция. Музикантите от Унгария, гостували на фестивала, са Чаба Тюзкьо, Крищоф Бачо и Корнел Хорват. Изтъкнати имена като Камелия Тодорова, Милчо Левиев, Петър Салчев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Белослава и много други са представяли своето изкуство на сцените на HASKOVO JAZZ. В досегашните издания на фестивала са участвали над 1300 изпълнители, а в съпътстващите прояви се представят литературни произведения, творби на изобразителното изкуство, открити уроци, работни срещи, лектории и филми.
Местата, на които се провежда Haskovo Jazz, са: Драматичен театър „Иван Димов“, Младежки център, Джаз клуб „Ралица“, Джем сешън клуб – Младежки център, Градска художествена галерия, Галерия „Форум“, Коктейл бар „Амброзия“, Клуб на дейците на културата, Зала „Родолюбие“ – Регионален исторически музей.
Фестивалът няма комерсиална цел, входът за всички прояви е безплатен. Основната идея е популяризиране на джазовото изкуство и възможност за изява на младите и талантливи изпълнители.

30 септември, неделя, 11-17 часа
София – площадът пред Театър „Иван Вазов“
Европейски ден на езиците
С участието на: Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес“, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Генерална дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия
В рамките на проект „Европейско езиково многообразие“
Заповядайте пред Народния театър „Иван Вазов“ на 30 септември от 11 часа, за да научите любимите си думи на някой чужд език, да решавате многоезични кръстословици, да се състезавате по четене на поговорки и цитати на чужди езици, да откриете типични за различните страни понятия, да се запознаете с представители на 15 европейски културни институции – елате да се забавлявате и да печелите награди.
Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение на този ден ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.
Никога досега не е имало толкова възможности да се учи или работи в различни европейски страни, но липсата на езикови познания не позволява на мнозина да се реализират. Глобализацията и характерното развитие на бизнеса доказва, че все повече е необходимо да знаеш чужди езици дори да търсиш реализация в собствената си страна.
Европейският ден на езиците 2012 се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, младежта и науката и с медийното партньорство на Българското национално радио.

Прочетете още:

Коментирай