Здраве и красота

Откриха главната болест на човечеството – лейзитис

13.09.2012г. / 10 36ч.
Надежда Маринова
Откриха главната болест на човечеството – лейзитис

От английското lazy – мързелив, учените нарекоха нова болест „лейзитис“ или нежелание да се занимаваш със себе си. Доктор Майкъл Джойнър от клиника в Майо, САЩ, предлага да считаме състоянието, при което не се грижим за здравето си за сериозна болест.

Лейзитис е много опасна болест, която може да доведе до редица усложнения: затлъстяване, диабет тип 2, заболявания на кръвоносните съдове, повишено кръвно налягане, заболявания на сърдечносъдовата система и др. Продължителното неглижиране на здравето влияе на всички органи и системи на организма – намалява мускулната маса, обема на кръвта, костите отслабват, хрущялите изтъняват, пада общият тонус на организма, което може да доведе до хронична умора.

Лейзитис се наблюдава отдавна в България, а причините, които водят до това заболяване са: ниската здравна култура, скъпите здравни услуги и лекарства, перипетиите на Здравната каса, недостатъчно предлагане на здравни услуги в страната (особено в селата, където някъде няма личен лекар и аптека), Алкохолизмът, депресията и мързелът в чистата му форма (макар че той още не е признат официално от медиците за болест).

Американският лекар счита, че това е основната болест на цивилизацията ни и трябва да се отнесем много сериозно към нея.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай