Семейство

Международна конференция за правата на децата с интелектуални затруднения

18.09.2012г. / 10 26ч.
Аз жената
Международна конференция за правата на децата с интелектуални затруднения

На 19 септември 2012 година от 9.40 часа в залата за конференции на хотел Парк ин София ще се открие международната конференцияДа превърнем думите в дела“, организирана от Лумос, която ще представи възможностите на младите хора с интелектуални затруднения да упражняват правата си и предизвикателствата, пред които се изправят в светлината на Европейската декларация за здравето на децата и младите хора с интелектуални затруднения и техните семейства. Политици, млади хора с интелектуални затруднения и родители ще се съберат, за да обсъдят съществуващите политики и практики и да начертаят заедно стъпките за подобряването им.

В конференцията ще участват Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето, Кейт Ричардсън, програмен директор на Лумос и представители на млади хора с интелектуални затруднения от България, Чехия и Сърбия.

„Аз трудно се включих в училищния процес, не можех да се концентрирам. За щастие попаднах на добър педагог, който ме научи да чета, пиша и смятам. Със същото не могат да се похвалят някой мои приятели – те не могат да четат и пишат, въпреки че са посещавали училище. А да не говорим за младежите от защитеното жилище които са от домове и не знаят какво е училище.“ Цитат на Михаела Иванова, млад човек с интелектуално затруднение.

През 2010 година Световната здравна организация прие Европейска декларация за здравето на децата и младите хора с интелектуални затруднения и техните семейства. Българската държава пое политическия ангажимент за прилагане на декларацията. Целта на проекта „Да превърнем думите в дела“ е да инициира процеса на трансформиране на обещанията от декларацията в дела на национално ниво като анализира степента на прилагане на десетте приоритета и предложи план за действие, който да осигури равни права, социална защита и приобщаване на тази група.

Лумос е международна благотворителна организация, създадена от Дж. К. Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното институционализиране на деца в неравностойно положение. „Научните данни недвусмислено показват, че въпреки добрите намерения, институциите вредят на здравето и развитието на децата. Правителствата, гражданските организации и обществото трябва да работят заедно, за да осигурят на всяко дете възможността да расте в грижовно семейство или близка до семейната среда“ споделя Джорджет Мълхеър, изпълнителен директор на Лумос. Организацията работи на седем нива – от индивидуалното дете до международните институции – за да трансформира образователните, здравни и социални услуги за деца и семейства и да помогне на децата в прехода от институции към услуги в общността. Лумос България оказва подкрепа на българското правителство и развива демонстрационни модели в областите Варна и Добрич.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай