Свободно време

Парите развалят приятелството

18.09.2012г. / 14 02ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

До един момент финансовата страна на едно приятелство не подминава „днес питието от мен“ или „другия път билета от теб“. Отдавна обаче не сме ученици и студенти, за да разчитаме на джобните от родителите си и на спестяванията ни от закуски. Когато вече сами си изработваме заплатата и комуникираме с хора, които също разчитат на работата си, за да живеят, парите стават една от основните болезнени теми в ежедневието ни. Често пъти водят и до неловки ситуации, но с правилния подход можем да ги преодолеем с финес.

Ваш колега постоянно се интересува от заплатата ви

Не е ненормално хората да искат да имат реална представа за своята и чуждите заплати, защото по този начин могат да направят сравнение на труда си, да оценят условията си на работа и да преценят дали положението, в което се намират, ги устройва. Ако обаче често ваш колега от офиса настоява да знае какви пари получавате, можете съвсем спокойно да кажете, че не ви е удобно да коментирате темата.

Приятелката ви винаги забравя, че е неин ред да черпи

Често се случва да почерпим някого по една или друга причина – имаме повод, не ни се занимава с делене на сметката, другият човек си е забравил парите и т. н., но когато това стане нещо редовно, не се притеснявайте да напомните за предните пъти, в които вие сте поели плащането. Не би трябвало на вас да ви е неудобно в подобна ситуация, колкото и добър да е приятелят отсреща.

Вечер с по-заможни приятели

Всеки от нас има компания, с която, като излезе, харчи повече пари от обикновено. Дали ресторантът е по-изискан, забавленията са по-скъпи, или са просто повече – това води до допълнителни разходи. Ако те могат да си го позволят, а на вас не ви дава сърце, споделете притесненията си с тях. Редно е да ви разберат и да изберат място, което да устройва и тях самите, и вас.

Критика от колега за наша покупка

Реплики от сорта на „Не мога да повярвам, че похарчи толкова много за...“ не са рядкост на работното място. Причините за изричането им може да са от истинско възмущение, до скрита завист. Изборът как да оползотворявате парите си е само и единствено ваш. Ако все пак ще отговорите, можете да наблегнете на значимостта за вас на самата покупка, не на стойността й.

Молби от приятели за заеми и дарения

Въпросът със заемите е много деликатен. Както да изпита максимално едно приятелство и да го заздрави, така може и да го развали. Представете си, че приятелка ви помоли за 500 лв. Парите не са малко, но и искате да помогнете. Преценете обстоятелствата и ако не се чувствате сигурни, няма лошо да откажете. Ако обаче решите да помогнете, поставете ясни условия за връщането на парите и в краен случай дори подпишете споразумение.

Никой никого не може да задължи да дарява пари. Все пак дарението предполага финансова възможност и желание. Когато става въпрос за фондация на близка приятелка или позната и тя ви е помолила да помогнете, направете си сметка дали това няма да промени твърде много бюджетния ви план. Отново – отказът не е престъпление.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай