За дома

Трапезарията – аристократизъм и удобство

23.09.2012г. / 14 42ч.
Вергиния Генова
Трапезарията – аристократизъм и удобство

Трапезарията е за хранене, нали? Хубаво е у дома да си имаме трапезария – думата идва от трапеза и самото й произнасяне води до празнични асоциации и аристократизъм.

Лошото е, че не много хора в България имат възможност да си имат отделен кът за хранене – обикновено кухнята е и трапезария.

Просто в кухнята слагаме една маса и готово – това ни е кътът за готвене, хранене, често и за гледане на телевизия и за почивка.

И все пак можем да решим, че където сложим масата – там ни е трапезарията.
Може да е само на един или на два квадратни метра, но поне да го направим празнично.

Масата за хранене трябва да е висока.

Ако нямаме много място можем да изберем сгъваема, която в случай на необходимост да стане два пъти по-голяма.
Кръглите маси заемат повече място, но пък са и по-гостоприемни – можете да сложите повече хора да седнат около нея.
Трябват ни само няколко различни по цвят и празничност покривки и първият елемент от трапезарията е налице.
Другият важен елемент са разбира се столовете.

Ако имаме отделен кът за хранене е добре да купим хубави и удобни столове, чийто места винаги да са именно там – около масата. Независимо колко човека ще сядат. Още при избора на маса и столове може да прецените колко стола да купите, според това колко членно е семейството ви и колко най-много гости ще може да посрещнете там.

Ако нямате специална трапезария, а посрещате гости в кухнята е добре да заложите на сгъваемите столове – лесно се прибират, не заемат много място и винаги може да извадите като фокусник още един.

Към трапезариите обикновено върви бюфет за сребърните вилици и лъжици, новите сервизи и кристалните чаши. Към импровизираните такива – едното крило на кухненския шкаф върши същата работа – да съвместява и приборите за хранене.

Друг важен елемент в трапезарията е светлината. Където и да се намира кътът за хранене – уверете се, че имате достатъчно светлина.
За увеличаване на пространството и аристократизъм може да сложите огледала на стената.

За повече артистичност – картини.
И разбира се поне един свещник, който да палите с повод и без повод за създаване на повече романтика и изисканост на вечерите ви.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай