Семейство

На първа среща мъжете черпят само по кафе

25.09.2012г. / 10 14ч.
Надежда Маринова
На първа среща мъжете черпят само по кафе

Социолозите признаха – в XXI век мъжете са кавалери, но в ресторанта жената си плаща сметката. Дори на първа среща европейските мъже не черпят дамите.

Наскоро проведено изследване показва, че 51 % от мъжете се чувстват комфортно, когато жената си плаща, 20 % са готови да почерпят по кафе или коктейл, но вечерята е за нейна сметка. Има и такива, които позволяват жената да поеме целия разход за вечерта.

Социолозите обясняват това поведение с финансовата криза, но истинската причина е, че силният пол постепенно започва да свиква, че е напълно в реда на нещата жените сами да плащат сметката си.

Трябва ли да скачаме срещу промяната в нравите? Жените се борят за еманципация и равенство на половете, но сме все още привързани към модела „Кавалерът плаща“. За първа среща може би е разбираемо, но вече е често срещано явление жената да взима по-голяма заплата от мъжа. Отдавна не само мъжкият пол е отговорен за пълненето на семейното портмоне.

Ако пък се разровите в езотеричните книги, там пише, че няма безплатен обяд – ако някой те почерпи, си му в някаква степен длъжник цял живот (или и в следващия).

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
m ( преди 11 години )
е razbira se i jenata moje da plati smetkata kogato ma jelanie i izlizat chesto,no za parva sreshta shte napravi dobro vpechatlenie ,ako majat q plati...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
В ( преди 11 години )
Нали сте еманципирани? Не можете ли да платите вие сметката веднъж, дами?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар