Майчинство

Предозирането на флуор вреди на децата

30.09.2012г. / 13 32ч.
Вергиния Генова
Предозирането на флуор вреди на децата

Как да се грижим за детските зъбки? От аптеката можем да купим четки за зъби, дори за възрастта когато нашите мъници все още нямат нито едно зъбче в устата.
Как обаче когато зъбките пораснат да ги запазим за по-дълго време бели и здрави.
Освен с редовното миене на зъбите, много важно е какво и как се яде.

Всеки ден малките деца трябва да ядат:

  • Плодове, зеленчуци
  • Млечни храни
  • Яйца и месо
  • Хляб

Трябва да се внимава с продуктите, които съдържат скорбяла, защото именно те предизвикват развитието на кариеси.

Важно е и каква вода даваме на детето – с какво съдържание на флуор е? Затова можем да се доверим на водите, които са бутилирани специално за деца с балансирано съдържание на флуор.

Препоръчителната доза за деца до 3 години е 0,8 mg, а във периода от 3 до 6 години – до 1 mg. До 10 години, дневната доза не трябва да превишава 1,3 mg.

При предозиране – флуорът е вреден и признак за това е, че по зъбките се получават бели и кафяви петна – зъбна флуороза. По-лошото е, че ако се продължи с предозирането може да се натрупа флуор в костите (костна флуороза) и те да станат лесно чупливи.

Подсладената вода не е добро решение за малките деца – разваля зъбите. Сушените плодове също не се препоръчват за мъниците. Хубаво е да не оставяме бебетата и малките деца да заспиват с шише сок или мляко.
След хранене винаги устата на малките трябва да се изплаква с вода.

Навремето на всички деца в детските градини се раздаваха флуорни таблетки, сега тази профилактика трябва да се прави по индивидуална програма, защото както споменахме по-горе, предозирането също е вредно. Затова трябва да се консултирате с личния педиатър дали да давате допълнително флуор на таблетки и внимателно да подбирате водата за бебетата.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
юКоле ( преди 11 години )
Добрутро, явно на некой му е съмнало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар