Свободно време

Художници рисуват по още 50 електрически табла в София

Училно изкуство - красиви рисунки върху електрическите табла в София

15.10.2012г. / 12 44ч.
Аз жената
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Започва изпълнението на проект за изрисуване на 50 електрически табла по столичната улица „Граф Игнатиев“ и други централни улици. В него ще се включат художници и стрийт арт артисти, избрани след конкурс, който събра над 120 идейни концепции.

Сред авторите, които ще пресъздадат своите творчески проекти сред градския пейзаж, са Калоян Илиев-Кокимото (финалист в конкурса MOST), Нора Ампова, Елена Ангелова, Ралица Олева, Деница Русева, Мариян Дянков, Руслана Кожухарова, Студио Four Plus и други.

Спонтанни живи арт пърформанси ще радват столичани през следващите две седмици, променяйки по един артистичен и цветен начин облика на емблематичната градска артерия – ул. „Граф Игнатиев“. Акцията ще обхване участъка от пл. „Славейков“ до кръстовището на бул. „Евлоги Георгиев“.

„Облагородяването и разкрасяването на средата, в която живеем, е изключително важно. Изрисуването на таблата е своеобразен призив на ЧЕЗ за по-отговорно отношение към елементите от градската среда. Вярвам, че ще продължим да допринасяме за това София да стане по-красив и артистичен град“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на фирмата за България.

„Проектът е още една стъпка към превръщането на София в по-уютна и одухотворена европейска столица“, заяви Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство, партньор на проекта. „Като продължение на тази интересна инициатива, решихме заедно с нашите партньори да осъществим съвместна изложба в галерията, която ще представи всички изрисувани табла и техните автори, а най-добрите идеи дори ще бъдат претворени на платно в по-голям мащаб.“

Кампанията е част от проекта на ЧЕЗ „Инвестираме в България“ и цели да придаде по-артистичен и естетичен вид на столицата. Досега в рамките на проекта бяха реновирани и преобразени таблата по столичните улици „Г. С. Раковски“, „Витоша“, „Мария Луиза“ и други.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай