Майчинство

Борбата със злоядото дете

27.10.2006г. / 00 48ч.
Вергиния Генова
Борбата със злоядото дете

Най-добрата рецепта според мен е: Забавлявайте се, не се борете!

Ако след консултация с личния лекар, той прецени, че детето ви се развива нормално, то не се притеснявайте.

Направете храненето забавление:

Сервирайте не просто храна, а художествени уникати. Ще кажете, че нямате време за подобни глезотии. Е, как имате време да си късате нервите и да повтаряте по сто пъти – “Хайде яж!” За нула време един картоф може да се превърне в таралеж с бодли от солети или магданоз. Един домат в червено малко носле, а кюфтенцата в очички на човече.

Измисляйте си интересни истории за картофчетата в чинията.

Научете храната да лети към отворената детска устичка.

Ако детето е по-голямо – включете го в подготовката на храната. Пазарувайте заедно. Разговаряйте какво да сготвите. Не се притеснявайте, че кухнята ще бъде по-изпоцапана, оставете го да направи няколко топчета от кайма за супата или да обели ябълка.

Винаги му предлагайте избор, дори да нямате кой знае какво да сложите на масата. Нека детето чувства, че не е робот, който трябва да изяде без коментар каквото има в чинията. Ако имате само краставица за салата. Попитайте: “Как предпочиташ краставицата на кръгчета или на резенчета?” Сега е времето да се сдобиете с къдрави ножове и фигурки. Така че на закуска да няма просто мек салам, а звездички от салам и кашкавалени лунички.

Предлагайте на детето повече плодове и зеленчуци.

Купувайте му витамини във формата на различни животинки или човечета.

Яжте винаги заедно. Забелязала съм, че колкото по-голямо е семейството, толкова по-малко децата са увещавани да се хранят.

Не го насилвайте – оставете го няколко дни да яде когато и колкото поиска и ще видите, че не гладува. Когато огладнее, само ще си поиска.

Внимавайте да яде здравословни храни. Според мен е сериозен повод за притеснение, ако детето по цял ден гризе солетки, чипс, бонбони и отказва да обядва и вечеря. Тогава ще трябва да го отказвате от тези му вредни навици, което е далеч по-трудно. Затова когато ви гледа с очакващи очички – “Мамо, носиш ли ми нещо?” извадете от чантата лакомство под формата на любимия му плод. Детско списание, книжка или дори безопасен за него предмет за домакинството, който то може да подържи, да го разгледа и да изпробва. Вие сте единствения му досег с големия свят. Изненадайте го, без да го натоварвате с излишни калории.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Наталия ( преди 11 години )
Моето дете е също на 8 месеца. Проблема е откакто се е родила. Все наддаваше по-малко от това, което трябвало. Започнахме с домашно приготвени пюрета-не иска. След това с готови-горе доли хапваше от тях, но след като вкуси сладките кашички и познайте! Сега единственото, което хапва е попарата сутрин и после тормоз. Няколко лъжички и стиска устата. Пробвам да допълня с каша или нещо различно от пюре, ами не става. И като ми кажат на консултацията, че е наддала 100-200гр. и се побърквам от притеснение. Не знам подход ли ми липсва или настоявам ъс залъгването или знам ли... Какво да правя???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
милена ( преди 11 години )
А кажете ми как де се справя с 8-месечно злоядо бебе? До миналия месец нямаше проблем с храната, но от скоро не иска да яде- нито каши, нито пюрета. Даже и мляко не иска да пие- само сутрин и вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар