Меню

Коледни курабии

11 декември 2002 | 00:00 | Аз жената
Добави в любими
Коледни курабии

Приготвяне

Необходими продукти
за около 30 броя
250 г брашно, 350 г пудра захар, 1 яйце, 1 чаена лъжичка канела, 150 г масло, 2 супени лъжици сок от лимон, различни оцветители за готварски цели, пъстри и златни захарни топчета

Начин на приготовление
Брашното се пресява на работната плоскост, издълбава се кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се сипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парченца и се нарежда по краищата.
Всичко се накълцва с голям нож, след което се омесва бързо на гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника.
Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Тестото се омесва още веднъж кратко, разточва се върху леко набрашнена плоскост на кора с дебелина около 4 мм. Изрязват се фигурки с формички и се нареждат в тавата. Пекат се около 10 минути, изваждат се и се оставят да изстинат върху скара за сладкиши.
Лимоновият сок се разбърква с останалата пудра захар, разделя се на порции и се оцветява с различните оцветители. С помощта на шприц сладките се украсяват фигурално. Накрая се декорират със захарните топчета.
Време за приготовление: около 50 минути
На парче: около 120 ккал.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай