Майчинство

Засадихме заедно 300 цветя за 300 бебета повече!

25.03.2007г. / 15 10ч.
Аз жената
Засадихме заедно 300 цветя за 300 бебета повече!

Днес, 25 март 2007 г. – Благовещение над 60 души – майки с деца, млади хора, съпричастни към проблема Spina Bifida се събрахме пред Майчин дом в София и засадихме заедно 300 цветя в красива леха пред централния вход на сградата.

Целта на акцията, организирана от електронното списание Az-Jenata.bg и Инициативен комитет “300 бебета повече” (www.300bebeta.info), е да покаже колко много и колко красиви са 300 живота – с толкова повече всяка година могат да бъдат щастливите български семейства, ако се вземат мерки за профилактика на вродени малформации като Спина Бифида.

“Искаме да напомним на институциите, че все още чакаме приемането на Националната програма за първична превенция на вродените малформации и в частност проблема Спина Бифида. В отговор на кампанията ни от миналата година имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че се работи сериозно по програмата, но на практика тя още не е влязла в действие.”, заяви Жюстин Томс, главен редактор на Az-Jenata.bg и представител на инициативния комитет “300 бебета повече”.

Инициативата подкрепят ръководството на СБАЛАГ “Майчин дом”, лекари, публични личности, медии и др. Цветята са любезно предоставени от фирма Плантава.

Засаждането на цветя на Благовещение е поредното мероприятие от стартиралата точно преди 1 година кампания “300 бебета повече“, която цели да информира бъдещите майки и цялото общество у нас за проблема Спина Бифида и неговите решения.

На 25 март 2006 в София, в тенис клуб Малееви се събраха над 300 души и заедно извикаха “За 300 бебета повече”. Общо 700 се включиха в подписката, която беше внесена в Министерството на здравеопазването в подкрепа на искането на Инициативния комитет за спешно създаване на реално работеща Национална програма за превенция на малформациите в България и конкретно на Спина Бифида, която според световния медицински опит може да бъде профилактирана с фолиева киселина (витамин B9) и така да се намали честотата на срещането й с около 70%.

Благодарим на всички, които дойдоха и ни подкрепиха!

Продължаваме активни контакти с МЗ до постигане на ефективен резултат.

Още снимки тук.

За Spina Bifida прочетете тук.

Коментирай