Семейство

Заедно срещу насилието

15.11.2007г. / 09 16ч.
Аз жената
Заедно срещу насилието

Стартира национална телефонна линия за деца “Говори с приятел” на 0800 19 100 и комуникационна кампания “Училище без насилие”.

София, 14 ноември 2007 г. – УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обявиха старта на 24-часова, национална телефонна линия за деца, жертви на насилие “Говори с приятел” и комуникационна кампания “Училище без насилие”.

Насилието е сериозно нарушение на правата на детето, което може да има сериозни и дълготрайни последствия за детската психика, умствено и физическо развитие. Според националното представително изследване “Нагласи към функционирането на гореща телефонна линия за деца и насилието над деца” от септември 2007 г., подготвено от MBMD, по поръчка на УНИЦЕФ и ДАЗД, 95% от хората смятат, че в България има насилие върху децата. За децата на възраст между 8 и 15 години агресията в училище е техен основен проблем. В същото време се наблюдава слаба ефективност на съществуващите възможности за решаване на проблемите на децата. Причините за това са ниската обществена чувствителност и ангажираност за предотвратяване на насилието над деца, непознаване на правото на децата за закрила срещу насилие, както и на задължението за уведомяване на органите по закрила на детето в случаи на дете в риск.

Закрилата на децата от насилие е стратегически приоритет в сътрудничеството между ДАЗД и УНИЦЕФ в България. Търсят се конкретни решения на проблемите на децата. Дейностите на УНИЦЕФ и българските институции целят развитието на цялата система за закрила на детето, синхронизирането на работата на различните институции от системата по отношение на насилието над деца, поставяйки интересите на детето преди всичко.

ДАЗД, УНИЦЕФ и “Център Надя” създадоха и ще осъществяват съвместно концепцията за 24-часова, национална, телефонна линия “Говори с приятел”, залегнала в редица национални и международни документи. Чрез телефонната линия децата, дори от най-маргинализираните групи на обществото, ще могат да получават помощ и специализирана информация (включително и в кризисни ситуации). Линията предлага и анонимен и достъпен, безплатен механизъм за консултиране и съобщаване на случаи на деца в риск и предприемане на необходимите мерки за тяхната закрила.

Предотвратяването на насилието над деца се допълва от проекта “Училище без насилие”, изпълняван от УНИЦЕФ, ДАЗД, Софийска община и др. институции. Целта е създаване на безопасна и подкрепяща училищна среда чрез директна работа в училища с деца, учители и родители. Проектът е разработен по модел на програми на УНИЦЕФ в страни от региона. Работата вече стартира в 6 пилотни училища в София. Резултатите ще бъдат на лице в началото на 2008 г.

Под надслов “Училище без насилие” от днес започва и информационна кампания за популяризиране на телефонната линия “Говори с приятел”, която е първият етап от комуникационните дейности по проекта. Целта на кампанията е телефонната линия 0800 19 100 “Говори с приятел” да достигне до максимален брой деца. Планирани са и бъдещи кампании, които ще се съсредоточават върху различна форма на насилие над децата.

За реализиране на кампанията “Училище без насилие” беше потърсена помощта на известни личности, които са близки до децата и ще ги подтикнат да споделят проблемите си и да търсят решение. Участници и лица на кампанията са Димитър Бербатов и Ани Салич – посланици на УНИЦЕФ за България, Румънеца и Енчев, Лора Крумова, Димитър Рачков, Владимир Карамазов, Дидо от D2, Константин и Райна и Теодор и Кремена.

УНИЦЕФ потърси партньорството и съдействието на медиите, които се включват в кампанията на доброволни начала. Усилията ще бъдат насочени и към търсене на партньорства с частния сектор за изпълняване на дейностите по предотвратяване на насилие над деца.

Коментирай