Интимно

От А до Я в контрацепцията

22.04.2008г. / 13 38ч.
Аз жената
От А до Я в контрацепцията

В град Солун(Гърция) се проведе семинар на тема "От А до Я в контрацепцията"

Контрацепция и българката днес

Нивото на информираност в България и използването на планова контрацепция като метод за предпазване от нежелана бременност е около 10 пъти по-ниско от средното за Европа. Едва 4% от българките се доверяват на плановата контрацепция, което се дължи на закостеняло мислене и стари страхове.

Проучването на тема “Контрацепция и българката днес” бе проведено от 5 до 13 февруари 2008 г. В него са участвали 600 жени на възраст от 18 до 35 години от София, Варна и Пловдив.

Резултатите от това проучване показват, че жените в България знаят за съществуването  на различните методи за контрацепция, като най-висока степен на познаване има в гр. София. Въпреки това, броят на тези, които използват планова контрацепция е много нисък.  Около 46% от анкетираните не използват никакви методи за предпазване от бременност.

Други резултати показват, че голяма част от жените (68%) знаят по принцип за съществуването на ново поколение контрацептивни Хапчета.

Въпреки това, когато зададем въпрос относно евентуално бъдещо ползване става ясно, че болшинството (52%) от жените, неизползващи “Хапчето” нямат намерение да го ползват и решението им се основава на митовете за страничните ефекти и липсата на информация. Далеч по-оптимистични са данните от групата на ползващите, сред които 62% смятат да изполват Хапчето и  за в бъдеще, заради многото допълнителни здравни ползи, свързани с по-продължителната им употреба.

Друг акцент в проучването сочи, че честотата на употреба на спешна контрацепция сред българката също е много висока. Въпреки високата познаваемост (47%) за страничните ефекти от спешното хапче, съвременната българка използва почти наравно спешната и плановата контрацепция. При 2% от анкетираните това е основен метод за предпазване от нежелана бременност, а половината от анкетираните го използват повече от веднъж годишно.

“Съвременната българка заслужава да изпита дълготрайните ползи на модерната контрацепция и по-често да посещава акушер-гинеколог, който да прецени кое е “нейното Хапче”. Вече дори и в Интернет акушер-гинеколози дават консултации за Хапчето във “Виртуалния кабинет” на www.yasmina.bg”. (д-р Мариана  Ковачева)

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
nevin ( преди 11 години )
v momenta priemam "yasmin"za pirvi mesec.bih iskala da znam moje li da nastipi bremennost po vreme na priema i dali ste vredi na ploda.blagodarya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
vesela ( преди 11 години )
koga to4no triabva da se zapo4va izpolzvaneto na hap4etata povreme ili sled tsikal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
kalito ( преди 11 години )
iskam da pitam polzvame prezervativi po jelanie na muju mi no az iskam xap4eta no kazvat 4e se pulnee 4e se okosmqva6 i t n.kakvo bix te me posuvetva li?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
johny_b9 ( преди 11 години )
Бих желал да науча дали е възможно да забремене приятелката ми ако сме използвали презервативи и противозачатъчен гел, да речем случайно сме си пипали половите органи. Възможно ли е при случаен допир без да съм "свършвал" в нея да получи нежена бременност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време