Семейство

Електронните игри съдържащи насилие и ЕС

23.04.2008г. / 11 29ч.
Аз жената
Електронните игри съдържащи насилие и ЕС

Според съобщение на Европейската комисия от 22 април 2008 г., се наблюдава напредък в защитата на децата от насилие в 23 държави от ЕС, между тях и България. Става дума за разпространението на видеоигри, в което се прилага единната европейска система – PEGI.

“Видеоигрите се превърнаха в основен стълб на европейската индустрия на съдържанието и се радват на растящи продажби в цяла Европа. Това е радващо, но предполага по-голяма отговорност от страна на сектора, за да се гарантира, че родителите знаят с какви игри играят техните деца”, казва г-жа Вивиан Рединг, европейски комисар по въпросите на информационното общество и медиите.

Въпросът дали виртуалните игри, в които се стреля, убива, изобщо такива, съдържащи насилие са вредни и в каква степен все още е до известна степен дискусионен. Времето, когато пушките, пистолетите и автоматите бяха най-често купуваните играчки за деца, наистина отмина. Може би малко хора си спомнят, но играчки-оръжия за игра на войници спряха да се произвеждат и продават у нас приблизително по времето на началото на края на Студената война между Запада и СССР.

Показателно е колко много зависи животът ни и възпитанието на децата от политиката тогава, и от развлекателната индустрия сега.

Може би си струва всеки родител да направи дори и най-малкото, за да повлияе на децата си, щото те да обърнат внимание и на игрите без насилие. Може да е наивно, но потребителите би трябвало да могат да влияят на индустрията, ползвайки развлекателни продукти без насилие в тях, па било то и виртуално.

Консултативен център за деца и младежи заработи в Каварна

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
simona ( преди 11 години )
Свободно време