Майчинство

Кърменето - символ на любовта

08.08.2008г. / 10 47ч.
Вергиния Генова
Кърменето - символ на любовта

Когато се стигне до това да се прави кампания в подкрепа на нещо, това е сигурен индикатор, че има проблем. И че този проблем най-вероятно не е изникнал изведнъж от нищото. Как така само за няколко десетилетия в червената книга на изчезващите видове се оказа и кърменето на родните ни деца, никой не разбра?

Преди няколко поколения майчиното мляко е било единствената храна за бебета в България. Ако майката е била болна или по някаква друга причина е имала по-малко кърма, то спешно се е търсило дойка за бебето. А как е днес? Според последното изследване, проведено през 2007г. от Националния център за опазване на общественото здраве се оказва, че само една трета от българките кърмят децата си повече от 6 месеца. 70 процента спират поради липса на кърма, а другата част поради това, че трябва да започнат работа отново и да се отделят от детето си. След като толкова години на младите жени им се втълпяваше, че е модерно да не кърмиш, за да не развалиш формата на гърдите си, че е по добре да храниш детето си с изкуствено мляко, защото е по-западно, сега всички обърнаха плочата и извадиха контрааргументите.

Кърмещата жена по-бързо възстановява физическата си форма преди раждането, а за бебето връзката с майката е толкова по-силна, колкото по-дълго го кърмим. Детето ни ще изгради по-добра имунна система и рискът от алергии ще по-малък, ако през първата година от живота си е било хранено с естествена кърма. И още цял куп еко-съобразни, еко-природни и хуманни норми. Най-вероятно 90 процента от жените ще се съгласят с тях, но няма как да не се съгласим, че едно е да спуснеш някаква директива, друго е да дадеш личен пример и да я изпълниш.

Много лесно можеш да налагаш някой с тигана по главата и да му мелиш колко било полезно еди си кое – в случая кърменето и колко лош родител си, ако не го правиш съответно. Да пускаш мили снимки и да всяваш допълнителна депресия, натрапвайки – каква майка си, ако едно дете не можеш да накърмиш.

И затова ми се ще да омекчим малко нравоучителния тон и да видим кои са най-честите причини и кое точно кара майките да се отказват от това да кърмят?

Ако нямат достатъчно кърма – първия удар с тигана е – ами най-вероятно не се храниш правилно. Лесно е да кажеш – има толкова информация в нета, пусни една търсачка и търси. Да, но дали младите майки имат компютър, интернет или време за всичко това? Ами да не са ставали майки, като и с това не могат да се справят - е поредният контрааргумент. Да, ама всички пищят, че сме били в демографска криза.

И тъкмо младата майка е направила самостоятелните пазарни проучвания - какво и по колко да яде и се оказва, че получава ултиматум от фирмата, че или се връща на работа или да си търси друга. Бебе ли да гледаш, с ненормални работодатели ли да се разправяш или по съдилища да ходиш? И да не забравяме, че в тази игра всеки е прав – работодателя си гони печалбата, бебето иска да яде, а единствено майката се чуди какво да прави, шокирана, че изведнъж сама се е натресла между чука и наковалнята.

И всред целия тоя хаос се появява постоянният стрес, който е един от факторите, влияещи негативно върху количеството на кърмата. Проблемите с кърменето не са само български, защото в целия свят е подета кампания под мотото „Помогнете на кърмещата майка”. Българската инициатива се включва с послания като „Помогнете на децата да растат по-здрави” и „Най-нежното нещо”. И наистина всеки може да помогне на майките да кърмят спокойно.

Държавата – като осигури по-добре платено и по-дълго майчинство.

Работодателите – като не влизат в ролята на пъдаря от поговорката – Царят дава, пъдарят не дава – и не оказват натиск върху кърмещите майки. Може да се измислят доста облекчения на местно ниво, които да осигурят на работещите жени спокойно майчинство. Например: работа от дома; ясли и бебешки центрове, в близост до работното място, спонсорирани от съответната фирма; разпокъсано работно време за майките или намален работен ден. Мога да дам още предложения стига да има кой да се вслуша в тях. Винаги има какво да се измисли, когато на служителите и на техните деца се гледа като на инвестиция в бъдещето, а не като на вещи за еднократна употреба.

Всеки може да помогне на майките да помогнат на своите деца – да израснат здрави, обичани и уверени в този свят. Защото каквато е връзката с майката, такова ще е и отношението на бебето към живота.

Нека нашите бебета бъдат закърмени с много любов и много позитивизъм, защото не демографската криза е истинският проблем на нашето време, а именно липсата.
Липсата на топлина, обич и човечност.
Кърменето е контрапункта.
Кърменето е начина да ги захраним с любов и здраве.

* * *

Световната седмица на кърменето стартира с пресконференция
Десет стъпки към успешно кърмене
Да започнем правилно кърменето
Хранене на кърмачката

Вижте още:
Да кърмим децата си - Видео
Първи стъпки - хигиена - Видео
Първи стъпки - хранене - Видео

Коментирай