Бременност

Храни, които стимулират кърмата

Подобряват способността на млечната жлеза да отделя повече кърма

06.04.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Храни, които стимулират кърмата

Кърменето е жизненоважен процес за здравословното израстване на новороденото бебе. В кърмата се съдържат всички необходими вещества за развитието на крехкия организъм на кърмачето.

Понякога се случва така, че кърмещата майка не може да отдели достатъчно кърма за нуждите на бебето си. Тогава на помощ идват някои храни, имащи особено благоприятно действие в стимулирането на секрецията на кърма и допринасящи за пълноценното ѝ обогатяване с хранителни вещества.

Кои са най-полезните храни за стимулиране на кърмата?

Магданоз 

Магданозът е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Той съдържа полифеноли, които имат противовъзпалително и успокояващо действие за тъканите. Това стимулира нормалната секреция на кърма и подпомага насищането ѝ с ценни минерали и антиоксиданти.

Копър 

Копърът е друга билка, която има чудесно стимулиращо кърмата действие. Съдържа фитоестрогени, които подпомагат отделянето на кърма. Може да се използва в прясно състояние, да се добавя към различни ястия, печени меса, супи, да се приема под формата на чай или отвара.

Овесени ядки 

Овесените ядки са богат коктейл от въглехидрати, протеини, антиоксиданти и множество фибри. В тях се съдържат бета-глюкани, които стимулират едновременно кърмата и имунната система. Това е от значение за крехкия бебешки организъм, който се нуждае от силен имунитет и хранителни вещества.

Сушени смокини

Сушените смокини са богат източник на минерали, калций, калий, фибри, захари. Тази богата комбинация стимулира образуването на кърма. Освен тях може да включвате по-често и сушени кайсии и фурми, които са допълнителен източник на селен, калций и фибри, важни за кърмата.

Свързани статии

Чесън 

Чесънът е полезен във всяко отношение, като кърменето не прави изключение. Той е ценен за синтеза на кърма, защото има лактогенен ефект, тоест стимулира работата на млечната жлеза. Хапвайте суров чесън или го добавяйте в ястията си. Друг вариант е да си приготвяте смес от смлян чесън с малко мед, канела и джинджифил.

Ядки 

Ядките са богати на протеини, мазнини, аминокиселини и антиоксиданти. В тях се съдържат и множество фибри. Тази комбинация ги прави прекрасен избор за стимулиране на кърмата. Бадемите, орехите и фъстъците са сред най-добрите в това отношение.

Коментирай