Семейство

300 бебета повече – с блага вест след 4 години

25.03.2009г. / 10 28ч.
Аз жената
300 бебета повече – с блага вест след 4 години

300 бебета повече – с блага вест след 4 години

Инициативният комитет “За 300 бебета повече” и женското електронно списание Az-Jenata.bg с удовлетворение съобщаваме, че в четвъртата година от старта на информационната кампания "300 бебета повече” за превенция на Спина Бифида, нейната основна цел е реализирана: от януари 2009 г. в България има действаща “Национална програма за редки болести 2009 – 2013 г.”.

Програмата включва мерки за подобряване профилактиката, навременната диагностика, лечението и рехабилитацията на засегнатите от редки болести, сред които и Спина Бифида. Неин обект са бременните жени и всички новородени, като за биохимичен скрининг при бременни и пренатална диагностика е отделен над една трета от бюджета. Сред приоритетите на програмата са още повишаване квалификацията на лекарите, повишаване информираността на пациенти, лекари и на обществото за редките болести, подкрепа и сътрудничество с НПО и пациентски асоциации – част от основните предложения на нашата инициатива.

Програмата е приета с постановление на Министерския съвет на Република България на 27.11.2008 г. Приложението й ще доведе до намаляване броя на родените деца с тежки наследствени и вродени генетични болести и така всяка година в България ще се раждат 300 здрави бебета повече!

Инициативен комитет “За 300 бебета повече” и Az-Jenata.bg благодарим на всички лекари, родители, журналисти, публични личности и граждани, медии, институции и НПО, които подкрепяха активно инициативата още от самото й начало през 2006 г. Действащата вече Национална програма е резултат на нашите общи усилия!

Да припомним как го постигнахме:
На 25 март 2006 г., Благовещение, стартирахме кампанията като на тенис-кортовете клуб Малееви в София над 300 души извикахме заедно на глас “За 300 бебета повече!” и започнахме да говорим за превенцията на Спина Бифида чрез прием на фолиева киселина преди и в първите месеци на бременността. Общо 700 души се включиха в подписката, която беше внесена в Министерството на здравеопазването в подкрепа на искането на Инициативния комитет за спешно създаване на реално работеща Национална програма за превенция на малформациите в България и конкретно на Спина Бифида.

На 25 март 2007 г., Благовещение, в София, в градинката на СБАЛАГ “Майчин дом” екипът на Az-Jenata.bg, инициативният комитет “300 бебета повече” и съпричастни към проблема майки, бащи и младежи засадихме заедно 300 цветя, за да покажем колко красиви са 300 живота и да напомним, че още очакваме реакцията на институциите.

На 25 март 2008 г., Благовещение, отново се събрахме, за да напомним на Министерски съвет, че очакваме приемането на Националната програма. Този път боядисахме пейките и оградите в градинката на СБАЛАГ “Майчин дом”, за да покажем колко цвят носят на всички нас здравите бебета.

Всичко за инициативата и за проблема вижте на специализирания сайт www.300bebeta.info.

Коментирай