За дома

Бои от природата за Великден

17.04.2009г. / 10 46ч.
Вергиния Генова
Бои от природата за Великден

Ако току-що се връщате от командировка, или сте имали изключително натоварена седмица в офиса, или просто по някаква причина не сте се сетили или не сте успели да си купите бои за голямото боядисване на Великденски яйца, може да поразровите шкафовете в кухнята и да намерите нещо подходящо за целта.

Споменатият сценарии е почти невъзможен. Днес навсякъде и почти по всяко време може да си набавите бои за яйца. Но от друга страна се увеличават и онези домакини, които държат да се върнат към природните суровини и материали.

Затова именно за еко-домакините, които се стремят всичко да правят възможно най-еко съобразно, както и за онези, които се сещат за всичко в последния момент ще споменем някои природни оцветители, които биха могли да използват при боядисването на Великденските яйца.

Всички знаем, че за по-ярки и по-наситени цветове е желателно да избираме по-светли яйца – направо бели. Колкото по-бели, толкова по-скъпи. А около Великден чисто белите яйца са на голяма почит, особено от онези, които искат да получат невероятни цветове и багри.

Ако искаме да получим:
Жълти яйца – баба ви сигурно ви е казвала да варите яйцата в люспи от кромид лук за около десет минути.
Но ето и няколко други начини, като например да варите яйцата около 30 минути на съвсем слаб огън в отвара от лимонови и портокалови кори (нарязани на дребно); смлян ким; листа от моркови (зелените), шафран или куркума на прах.

Оранжеви яйца – отново може да използваме люспи от лук. Ако за получаването на лимонено жълти ще държите яйцата съвсем малко, то за получаването на оранжеви ще трябва да ги държите в отварата двойно по-дълго време.

Червени яйца – яйцата се варят в отвара от червени боровинки, малини или дъбова кора. А ако искате да получите тъмно червени яйца може да увиете яйцата в люспи от червен лук, (ако човек не се е подготвил предварително, най-вероятно в кухнята си ще намерите именно червен лук).

Зелени яйца – използва се отвара от спанак или коприва, може да намерите на всяка сергийка, супермаркет или пазарче за плодове и зеленчуци. По-трудно ще ви е точно сега да намерите цвят от липа или млада ръж, така че заложете на спанака и копривата.
Може дори да си направите екскурзия за бране на коприва и да приготвите пролетна салата или супа.

Тъмносини яйца – варят се заедно с боровинки, къпини, (които към момента можем да намерим само замразени), или пък в червено вино.

Кафяви яйца – едва ли някой иска съзнателно да боядиса яйцата си кафяви, но по-тъмните яйца, които купуваме често придобиват именно такъв цвят. Но ако все пак искате да получите тъмно кафяви яйца, опитайте да ги варите в отвара от кафе или силен чай.

Някои от продуктите за боядисване можем лесно да открием, ако се разтършуваме в кухнята и дори да имаме достатъчно цветове и количество разноцветни бои, можем да експериментираме.

Аз лично тази година бих експериментирала да оцветя яйцата с боя за храна и сухи пастели, а може да опитам и с духащи детски флумастери (мисля, че за няколко часа нищо няма да им стане на яйцата, а и ми се струва доста по-безвредно от много от храните, които консумираме).

С восъчни пастели вече съм опитвала и се получава добре, така че този начин го препоръчвам, за другите все още няма да рискувам да ви ги предлагам.

* * *

Какво ще поднесем за Великден

Коментирай