Здраве и красота

Зехтин – шест пъти по-скъп от олиото

11.06.2009г. / 22 59ч.
Ивет Лолова
Зехтин – шест пъти по-скъп от олиото

Търговците споделят, че в началото на всяко лято се наблюдава значителен ръст на продажбите и промоциите на зехтина. Ако го хванете на промоция, намалението може да стигне и до 20 %. Малко или много всички се влияем от рекламите по радио, телевизия и билбордове. Затова дори и домакинствата с по-ограничени финанси си позволяват през летните месеци някоя бутилка от маслиновото олио.

Най-често използваме зехтина за салати и по-рядко за пържене или в печива. Много популярни са домашните маски за лице и коса със зехтин, като се прилага и за лечение на разни болежки – при запек, компрес върху рани и т.н.

В един от софийските хипермаркети се предлага огромно изобилие от марки, качество и разфасофки. В България може да купите гръцки, турски, италиански и испански зехтин. Най-евтината цена за един литър е 4,69 лв. Следват много разнообразни цифри – 5,19 лв., 7,39 лв., 8,09 лв., 8,15 лв., 8,39 лв., 8,85 лв., 12,39 лв., 13,99 лв., 15,09 лв. – свят да ти се завие. Ако сравним цената на българското олио, което средно се продава по 2.30 лв. за литър, излиза, че най-евтиният зехтин е два пъти по-скъп, а най-скъпият зехтин е шест пъти повече.

В същия супермаркет се продава олио от магарешки бодил – 20,79 лв. за литър – колко ли трябва да е полезно при тази цена! За любителите на екстравагантното и новото – има оризово олио – 8,89 лв., фъстъчено – 8,49 лв., царевично – 6,65 лв. и олио от гроздови семки – 10,55 лв. за литър. Но може би тепърва диетолози и специалисти по хранително-вкусова промишленост предстои да напишат книги за тези редки и нови птици на българския пазар, за които не знаем нищо.

Хубаво е, че има голямо предлагане на наши и чужди хранителни стоки – това заставя нас, потребителите, да бъдем по-добре информирани, което в крайна сметка променя към добро здравето и културата ни на хранене.

* * *

Цените на маслото и маргарина

Коментирай