Цветя

Ухание на липа

24.06.2009г. / 23 26ч.
Вергиния Генова
Ухание на липа

Колко е хубаво да вървим по улицата и отвсякъде да ни обгръща уханието на цъфнали липи. Досещате се – време е да посветим малко от времето си на това прекрасно дърво.

Може би не знаете, че има над 20 различни разновидности липа (дребнолистна, едролистна, сребролистна). На латински името й е Tilia cordata Mill. (T. parvifolia Ehrh.).

Липата е чудесно алейно дърво, така че, ако се чудите какво дърво да засадите пред къщата или пред блока не се колебайте – на височина израства средно между 20-40 м, хвърля чудесна сянка, цветовете му са с великолепен аромат и са едни от най-медоносните. Цъфти юни, юли и август. Издържа на студ и засенчване, което значи, че може да вирее и между огромните блокове.

Преди няколко години и аз поради изброените по-горе причини си засадих пред къщи липа и бях много нещастна, че тя растеше много бавно (по мои сметки) и все нямаше никакви цветове. Най-накрая тази година и моята липа е отрупана с цвят, но отново съм шокирана – не мирише. Това е единствената липа в света, която не мирише и съм много разочарована, толкова време я чаках... и накрая такъв номер да ми скрои природата или по-скоро от разсадниците!
Това е малко отклонение, колкото да си имате едно на ум, когато си купувате липа.

Липата обича умерено влажни почви. Много зле й се отразява сушата, което е малко притеснително, тъй като летата в България все по-често са горещи и безводни.

Липата се размножава чрез семена, издънки и присаждане.

Цветовете на липата са най-интересната и полезната част за нас. Те са събрани в така наречен полусенник, чиято дръжка е сраснала с главната жилка на присъцветника. Всяко цветче представлява мини букетче. Съцветията на дребнолистната и сребролистната липа са по-дребни, обикновено са от 5 до 7, а може да достигнат и до 10-15 цветчета, а на едролистната – от 2 до 5, най-често 3 едри цветчета. Тичинките са многобройни. И цветовете и присъцветниците се берат по време на цъфтеж.

Цветовете съдържат етерично масло с главна съставка алкохола фарнезол; флавоноидния гликозид тилирозид (производно на кемпферола и р-кумарова киселина) и флавоноиди, производни на кверцетина. В прицветниците се съдържат слузно вещество, танини, аскорбинова киселина и др.

За романтично настроените натури – букетче от липа е много мило ухаещ подарък.

Може да си направим дори венче от липа и да се издокараме като летни феи в бяло облекло на някое градинско, приятелско парти.

Но освен красиви и ухаещи, цветовете на липата притежават дезинфекционно, противовъзпалително и диуретично действие.

Чай от липа се използва за лечение на остри катари на горните дихателни пътища (ларингити, трахеобронхити).

Чай от липа и мед – помага за успокоение и добър сън. Препоръчва се да се пие против безсъние, преди лягане.

Като запарка се използува и за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина. Отвара от липов цвят се използва и за лечение на хемороиди, ставни болки, кожни обриви и изгаряния.

Отварата от липа намира приложение и в различни маски за коса, които подсилват русия цвят на косата.

Цвят от липа има почти във всяка къща под различна форма – пакетчета за чай, пликчета с билки. Разбира се най-добре е, когато отделим време сами да си наберем липа и да си я изсушим за зимата.

Брането на липа може да се превърне и във весело семейно лятно занимание, което да планираме.

* * *

Природна аптека
Билките в нашия дом
Глогът – красив и лековит

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
anonimka ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
МАРИАНА ( преди 11 години )
тва което е писано тука е голяма глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар