 
		 
		
Приготвяне:
В купа се поставя брашното, бакпулверът и захарта. Студеното масло се нарязва на кубчета и се меси с брашното до получаването на рохкава смес. Добавят се яйцето и млякото. Получава се твърдо тесто, което се разделя на две – за долната и горната кора на питата. 
Сливите се обезкостилкостяват и кипват за 2-3 минути (леко да омекнат без да се разкашкат) в 1 ч. ч. вода с 1/2 ч. ч. захар. След като изстинат се подреждат върху разстланата с ръбче по края първа кора в намазнена и набрашнена тавичка (20-22 см диаметър). 
Жълтъците се разбиват с 1/2 ч. ч. захар, ванилия и млякото. С тази смес се заливат сливите и отгоре се поставя втората кора от тестото. По края с вилица с лек натиск се съединяват двете кори. Отново с вилица се правят няколко пробождания на горната кора за дупчици. Пожелание отгоре се намазва с малко мляко и се поръсва леко с кафява захар. 
Питата се пече във фурна на 180 градуса за около 40 минути. След изваждане се оставя да изстине напълно и така се разрязва. Може да се поднесе по желание с топка ванилов сладолед. 
Добър апетит!
* * *
 Сините сливи са много полезни 
 Пита със сини сливи 
 Свинско руло със сини сливи 
 Есенен сладкиш със сини сливи 
 Сладкиш с овесени ядки и сливи 
 Праз със сини сливи 
 Варено жито – ашуре 
 Лютеница от сини сливи 
 Синьо мляко 
 Руло от печена палачинка