В някои краища на България в деня преди Димитровден се отбелязва Димитровска задушница.
Представяме ви една традиционна рецепта за питки със сирене, които са подходящи за задушница, а и за самия Димитровден. Те са меки, пухкави и пълни с хубаво, българско сирене – точно като тези на баба! Как да си ги приготвите?
Традиционни питки със сирене за Димитровска задушница
Тази рецепта е за класически питки, които се пържат в тиган (ако предпочитате печени, има начин да приспособите рецептата).
Необходими продукти (за около 12-15 питки):
За тестото:
- 500 г бяло брашно (и още малко за омесване)
- 250 мл топло мляко (не горещо)
- 1 бр. прясна мая (или 7 г суха мая)
- 1 ч. л. захар (за маята)
- 1 ч. л. сол
- 1 яйце (по желание, прави тестото по-меко)
- 3-4 с. л. олио или разтопено краве масло
За пълнежа:
- 400 г сирене (обикновено бяло саламурено сирене, но може да е смес от сирене и кашкавал)
- 1-2 яйца (добавят се в пълнежа, по желание)
- малко пресен магданоз (нарязан, по желание)
За пърженето:
- олио или друга растителна мазнина
Приготвяне:
- В малка купа разтворете маята и захарта в топлото мляко.
- Оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.
- В голяма купа сипете брашното, направете кладенец в средата и добавете активираната мая, солта, яйцето (ако използвате) и олиото.
- Замесете тестото докато стане гладко и еластично и спре да залепва за ръцете и стените на купата.
- Ако е нужно, добавете още мляко или брашно.
- Покрийте купата с кърпа или алуминиево фолио и оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час, или докато не удвои обема си.
- Докато тестото втасва, настържете или начупете сиренето на едро.
- В купа смесете сиренето, яйцата (ако ги използвате) и магданоза.
- Разбъркайте добре.
- Яйцата ще направят пълнежа по-сбит и ще предотвратят изтичането на сирене по време на пърженето.
- Когато тестото е втасало, преместете го върху набрашнена повърхност и го разделете на две.
- Взимайте парченца от тестото (с големина на орех или малко по-големи) и ги разточвайте на кръгчета с дебелина около 3-4 мм.
- В средата на всяко кръгче сложете по 1-2 супени лъжици пълнеж.
- Загънете краищата на тестото към центъра и залепете добре, за да се получи нещо като малка топка.
- След това леко я притиснете с длан.
- Уверете се, че пълнежът е добре затворен, за да не излезе по време на пърженето.
- В дълбок тиган или тенджера за пържене, загрейте олиото на средна температура.
- Олиото е готово, когато пуснете малко тесто в него и то започне да се пържи и „изплува“.
- Пържете питките на порции, като не претъпквате тигана. Пържете от всяка страна за около 2-3 минути, докато станат златистокафяви.
- Извадете ги и ги оставете да се отцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия.
Съвети за перфектните питки:
- Ако предпочитате печени питки: Вместо да ги пържите, разредете 1 яйце с малко вода и намажете питките отгоре. Набодете ги с вилица, за да не се надуват, и ги печете в загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути, докато зачервеят.
- Тестото трябва да е меко: Тестото трябва да е по-меко от тесто за хляб. Така питките ще станат по-пухкави.
- Не правете пълнежа прекалено солен. Ако сиренето ви е много солено, предварително го накиснете във вода за малко или смесете половината със несолено сирене.
- Сервирайте питките топли! Питките със сирене са най-вкусни, докато са топли и хрупкави.
Да ви е сладко!