Питки със сирене за Димитровска задушница (Рецепта)

Пригответе ги пържени или печени

22.10.2025г. / 14 28ч.
Мария Василева
Традиционни питки със сирене за Димитровска задушница. Снимка: istock

Традиционни питки със сирене за Димитровска задушница. Снимка: istock

В някои краища на България в деня преди Димитровден се отбелязва Димитровска задушница.

Представяме ви една традиционна рецепта за питки със сирене, които са подходящи за задушница, а и за самия Димитровден. Те са меки, пухкави и пълни с хубаво, българско сирене – точно като тези на баба! Как да си ги приготвите?

Традиционни питки със сирене за Димитровска задушница

Тази рецепта е за класически питки, които се пържат в тиган (ако предпочитате печени, има начин да приспособите рецептата). 

Необходими продукти (за около 12-15 питки):

За тестото:

  • 500 г бяло брашно (и още малко за омесване)
  • 250 мл топло мляко (не горещо)
  • 1 бр. прясна мая (или 7 г суха мая)
  • 1 ч. л. захар (за маята)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 яйце (по желание, прави тестото по-меко)
  • 3-4 с. л. олио или разтопено краве масло

За пълнежа:

  • 400 г сирене (обикновено бяло саламурено сирене, но може да е смес от сирене и кашкавал)
  • 1-2 яйца (добавят се в пълнежа, по желание)
  • малко пресен магданоз (нарязан, по желание)

За пърженето:

  • олио или друга растителна мазнина

Приготвяне:

  • В малка купа разтворете маята и захарта в топлото мляко.
  • Оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.
  • В голяма купа сипете брашното, направете кладенец в средата и добавете активираната мая, солта, яйцето (ако използвате) и олиото.
  • Замесете тестото докато стане гладко и еластично и спре да залепва за ръцете и стените на купата.
  • Ако е нужно, добавете още мляко или брашно.
  • Покрийте купата с кърпа или алуминиево фолио и оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час, или докато не удвои обема си.
  • Докато тестото втасва, настържете или начупете сиренето на едро.
  • В купа смесете сиренето, яйцата (ако ги използвате) и магданоза.
  • Разбъркайте добре.
  • Яйцата ще направят пълнежа по-сбит и ще предотвратят изтичането на сирене по време на пърженето.
  • Когато тестото е втасало, преместете го върху набрашнена повърхност и го разделете на две.
  • Взимайте парченца от тестото (с големина на орех или малко по-големи) и ги разточвайте на кръгчета с дебелина около 3-4 мм.
  • В средата на всяко кръгче сложете по 1-2 супени лъжици пълнеж.
  • Загънете краищата на тестото към центъра и залепете добре, за да се получи нещо като малка топка.
  • След това леко я притиснете с длан.
  • Уверете се, че пълнежът е добре затворен, за да не излезе по време на пърженето.
  • В дълбок тиган или тенджера за пържене, загрейте олиото на средна температура.
  • Олиото е готово, когато пуснете малко тесто в него и то започне да се пържи и „изплува“.
  • Пържете питките на порции, като не претъпквате тигана. Пържете от всяка страна за около 2-3 минути, докато станат златистокафяви.
  • Извадете ги и ги оставете да се отцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия.

Съвети за перфектните питки:

  1. Ако предпочитате печени питки: Вместо да ги пържите, разредете 1 яйце с малко вода и намажете питките отгоре. Набодете ги с вилица, за да не се надуват, и ги печете в загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути, докато зачервеят.
  2. Тестото трябва да е меко: Тестото трябва да е по-меко от тесто за хляб. Така питките ще станат по-пухкави.
  3. Не правете пълнежа прекалено солен. Ако сиренето ви е много солено, предварително го накиснете във вода за малко или смесете половината със несолено сирене.
  4. Сервирайте питките топли! Питките със сирене са най-вкусни, докато са топли и хрупкави.

Да ви е сладко!
 

Коментирай