Меню

Сладка баница за Петковден с тиква и орехи

9 октомври 2025 | 14:30 | Мария Василева
5 от 14 гласа
лесно
Добави в любими
Сладка баница за Петковден. Снимка: iStock
60 мин.

  • Порции: 8-10

На 14 октомври празнуваме Петковден. На този ден се приготвят обредни хлябове, курбан чорба, гозби с овнешко месо, гозби с праз лук. На трапезата се слага и вино. По обичай трябва да се приготвят и ястия, свързани с плодородието.

Затова днес ви предлагаме да опитате тази баница, която е сладка и ароматна, идеална за Петковден.

Сладка баница за Петковден с тиква и орехи

Продукти
Приготвяне
  1. Настържете тиквата на едро ренде и я запържете за кратко в малко масло; добавете захарта и канелата.
  2. Оставете да се охлади.
  3. Счукайте орехите на едри парчета.
  4. Разстелете първата кора в намазнена тавичка, намажете я с малко масло.
  5. Отгоре разположете малко от тиквената плънка и поръсете с орехи.
  6. Продължете да редите кори, като редувате тиква и орехи.
  7. Завършете с кора и намажете с яйце и малко олио.
  8. Печете на 180 градуса около 40-45 минути или до златисто.
  9. След като изстине, залейте с мед за допълнителен сладък аромат.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?