На 14 октомври празнуваме Петковден. На този ден се приготвят обредни хлябове, курбан чорба, гозби с овнешко месо, гозби с праз лук. На трапезата се слага и вино. По обичай трябва да се приготвят и ястия, свързани с плодородието.
Затова днес ви предлагаме да опитате тази баница, която е сладка и ароматна, идеална за Петковден.
Сладка баница за Петковден с тиква и орехи
Приготвяне
-
Настържете тиквата на едро ренде и я запържете за кратко в малко масло; добавете захарта и канелата.
-
Оставете да се охлади.
-
Счукайте орехите на едри парчета.
-
Разстелете първата кора в намазнена тавичка, намажете я с малко масло.
-
Отгоре разположете малко от тиквената плънка и поръсете с орехи.
-
Продължете да редите кори, като редувате тиква и орехи.
-
Завършете с кора и намажете с яйце и малко олио.
-
Печете на 180 градуса около 40-45 минути или до златисто.
-
След като изстине, залейте с мед за допълнителен сладък аромат.
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?