Свободно време

Новогодишни фойерверки плашат до смърт домашните любимци

14.12.2009г. / 12 56ч.
Ивет Лолова
Новогодишни фойерверки плашат до смърт домашните любимци

В днешно време стана модерно много събития да се отбелязват с фойерверки. Освен в чест на големи национални и официални празници всеки може да си поръча празнична илюминация за рожден ден, откриване на заведение и др. Да не говорим, че въпреки забраната, съвсем спокойно по българските пазари се продават пиратки, с които тийнейджъри, пък и вече попораснали мъже гърмят на воля по парковете на София по всяко време на деня и годината.

\n

Повечето хора обичат илюминациите, а децата направо ги обожават, но за животните те са голямо изпитание.

Всяка година в резултат на празничните фойерверки страдат хиляди същества – животинки. Клиниката за животни във Великобритания Blue Cross отбелязва значително повишаване на случаите на медицинска помощ при животни, пострадали в такава стресова ситуация. Освен това в приютите на клиниката по време на коледните и новогодишните празници постъпват много животни, избягали от дома си в състояние на силна уплаха. В България собствениците на домашни животни също знаят колко много животинките се страхуват от силния шум на празничните гърмежи. Това е така, защото животните имат силно изострен слух, затова звукът от взривове и изстрели им причинява силна болка в ушите. Ето какво може да направите за тях, за да облекчите състоянието им.

Малки домашни животни – зайци, морски свинчета, хамстери, мишки, порове и птици
– Предварително пренесете клетките/аквариумите/къщичките на животните в най-тихото помещение в дома ви.
– Осигурете на вашия питомец допълнителна спална завивка, в която той да може да се зарие, увие и така да се скрие, което ще му създаде допълнително чувство на сигурност.
– Ако нямате възможност да пренесете клетката/къщичката на по-тихо място, поставете я така, че вратата да се опира в стена или ограда, а да не гледа към градината или друго открито пространство.
– Клетките на птиците завийте с плътно одеяло, което ще приглуши грохота от фойерверките. Все пак се убедете, че въпреки одеялото, до клетката достига достатъчно въздух.

Котки и кучета
– По време на стрелбата с фойерверки винаги дръжте кучетата и котките вкъщи.
– Изведете кучето на разходка по-рано, още преди да са започнали вечерните празнични илюминации.
– Затворете вратите и прозорците, за да не може в паниката си, животните да избягат навън, както и да осигурите максимална защита от външния шум. Спуснете щорите и пердетата.
Ако вашите домашни любимци са свикнали със звука на телевизора и радиото, може да ги включите със слаб звук, за да “заглушат” външния шум.
– Уверете се, че кучето ви има нашийник или медальон с името си и вашия телефонен номер, в случай, че избяга от вкъщи.
– Подгответе “укритие” – леговище, където вашият питомец ще се чувства удобно и в безопасност – в гардероб, шкаф, в банята или под леглото. За целта може да му постелете старо одеяло, за да може при началото на фойерверките то да се скрие там.
– Дайте възможност на котката или кучето ви да се мята, мяука или скимти, ако то така иска. Не му се карайте и не го уговаряйте да престане: животното просто търси безопасно място и не бива да му пречите.
– Постарайте се в периода на стрелбата с фойерверки вашият домашен любимец да не остава сам. Ако все пак ви се налага да излезете и когато се върнете, видите, че той е счупил или разхвърлял вкъщи – не му се карайте и в никакъв случай не го бийте. Виковете срещу уплашеното животно само ще усилят още повече неговия стрес.
– Никога не извеждайте кучето си на улицата по време на стрелба с фойерверки, не го оставяйте вързано на вън, докато пазарувате в магазина.
– Никога не взимайте кучето си с вас на тържество, където ще има фойерверки. Даже видимо то да не се страхува и да не скимти или лае, не означава, че се чувства комфортно. Учестеното сърцебиене или затруднено дишане може да означава, че вашето животно се намира в състояние на стрес.

Собствениците на домашни животни в София разказват не един и два трагични случая. Заради пиратки и заря кучета хукват да бягат в стрес и паника през три квартала разстояние. Така се оказват на другия край на столицата и не могат да намерят пътя обратно до дома. Други са умирали от инфаркт, трети изобщо отказват да излизат на разходка в парка, след като многократно са чували силните гърмежи от празничната заря.

За Коледните и Новогодишните фойерверки знаем, че стават в навечерието на празниците, но за частните партита, където също се гърми, никога не може да сме сигурни кога ще се случат. За това трябва винаги да сме готови и да пазим нашите домашни любимци.

* * *

Подарявам куче за Коледа – спешно
Забраниха използването на животни в цирковете в Боливия
Внимание, пиратки!
12 часа на Нова година!

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Ivka ( преди 11 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
Ненкова ( преди 11 години )
Дааа, плашат и децата, но дали някои го интересува това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар