Бременност

Ново хапче без хормони и странични ефекти ще пази от бременност

17.03.2011г. / 10 16ч.
Аз жената
Ново хапче без хормони и странични ефекти ще пази от бременност

Учени са на път да поставят началото на нова ера в контрацепцията, след като успяха да идентифицират сигнала, който готовата за оплождане яйцеклетка изпраща към сперматозоидите. Лабораторни експерименти показват, че яйцеклетката изпуска хормон, който сякаш активизира сперматозоидите и те стават по-енергични. Сперматозоидът се задейства за по-малко от секунда, когато усети наближаващия химически сигнал.

Това откритие означава, че е възможно създаването на контрацептиви за жени без съдържание на хормони, които ще действат като „изключват“ въпросната сигнализация преди оплождането.

Традиционните контрацептивни таблетки потискат овулацията (освобождаването на яйцеклетка) чрез определен хормон. Когато няма яйцеклетка, не може да се появи и бременност. Въпреки че съвременните контрацептиви предлагат висок процент за предпазване от нежеланата бременност, те все пак биха могли да увеличат риска от рак и сърдечносъдови болести.

Изследователят Полина Лишко и колегите и от Университета на Калифорния, Сан Франциско са открили, че когато клетките около яйцеклетката изпуснат хормона прогестерон, се увеличава електрическия поток и сперматозоидите движат опашките си по-бързо. Така вероятността да оплодят яйцеклетката се увеличава многократно. Всичко това се случва за части от секундата.

Според учените новото хапче ще потисне сигналите, които изпраща яйцеклетката. А ако няма сигнали, дори сперматозоидите да са до нея, те са твърде пасивни и оплождане не може да настъпи.

Прочетете още:

Коментирай