Бременност

Майчината ласка може да промени последиците от стреса

Нежното майчино докосване лекува стреса

07.11.2012г. / 17 30ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Любовта на майката към детето е пословична. Всички знаем, че една майка е способна да направи и невъзможното, за да помогне на детето си. А знаете ли, че само с няколко нежни майчини ласки вече порасналото дете може лесно да превъзмогне последиците от пренаталния стрес?

Свързани статии

Екип от учени от университетите в Ливърпул, Манчестър и Кралския колеж в Лондон са провели изследване, изучавайки именно последиците от стреса, който някои бебета изживяват още в майчината утроба. След раждането и вече пораствайки обаче, последиците от преживения стрес могат да са пагубни за психическото и емоционално здраве на детето.

Учените обаче твърдят, че тук намесата на майката е от жизненоважно значение. Нейната любов и нежни ласки могат да действат като отлична терапия за детето.

Изследването, проведено сред майки и техните първородни деца показало, че има връзка между симптомите на депресия по време на бременността и последващите емоции като страх и гняв на детето, но те могат да бъдат преодолявани, дори сърдечната честота се променя, в зависимост от това колко често майката гали детето си по главата, ръцете, крачетата.

Резултатите водят и до още един интересен извод, че галенето може да променя дейността на гените по начин, подобен на този при животните.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
Здраве и красота