Бременност

Пет мита за бременността

Кафе и секс по време на бременност – да или не?

12.12.2012г. / 18 24ч.
Ана Петрова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Книгите за диети и за бременност сигурно са сред най-четените в областта на медицината, но постоянно излизат нови, които или отричат твърдяното в предишното издание, или го подкрепят с нови доводи.

Медицината е наука, която, както и всяка друга, постоянно стига до нови изводи, правят се нови проучвания, провеждат се различни експерименти, на базата на които се публикуват и материали за широк кръг от читатели.

Ето няколко твърдения, които са се превърнали в най-разпространените митове за бременността:

Свързани статии

Мит: трябва да се избягва кофеин

Много бъдещи майки спират консумацията на кафе от притеснения за преждевременно раждане. Според учените обаче, ако се ограничим с една чаша кафе на ден (200 мл), реален риск от недоносване няма.

Мит: боите за коса са табу

Химикалите, които се съдържат в боите за коса се абсорбират минимално от организма и не създават опасност за него и зародиша. Силната миризма обаче може да предизвика гадене, затова се препоръчва да се боядисвате в добре проветрено помещение.

Ако продължавате да се притеснявате, можете да изчакате да минат първите 3 месеца от бременността или да избягвате да се боядисвате с бои, съдържащи амоняк и силен мирис.

Мит: количеството храна е като за двама

Разбира се, храните се за двама, но не и двойно. Една жена с нормални показатели за тегло и ръст се нуждае само от около 300 калории повече, за да осигури на детето си пълноценен растеж. Това се равнява средно на чаша мляко и един сандвич.

Мит: никакъв секс по време на бременност

Можете спокойно да поддържате половия си живот и по време на бременността. Трябва да сте много внимателни обаче, що се отнася до вероятността от предаване на болести по полов път. ХИВ, херпес и много други полови болести могат да навредят на плода.

Мит: контракциите спират след раждането

Много жени страдат от спазми през първите дни след раждането. Причината се крие в това, че мускулите се свиват, за да не позволят загубата на голямо количество кръв. Често обаче сме все още под влиянието на упойката и не обръщаме внимание на тези болки.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )