Бременност

Задължително ли е цезарово сечение при тясно влагалище

Как раждат жените с тясно влагалище

07.01.2013г. / 12 20ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Размерът на влагалището е индивидуален за всяка жена и понякога пречи на детеродната функция. Много жени считат, че тясното влагалище може да се окаже сериозен проблем по време на раждане. Природата обаче си знае работата. В спокойно състояние ширината на влагалището е 2-3 пръста, а по време на раждането еластичните мускули се разширяват до 10 см.

Свързани статии

Гинеколозите препоръчват като най-подходящи пози при тясно влагалище да използвате мисионерската и кучешката поза. Ако вече сте забременели, няма защо да се притеснявате, остава ви само да се наслаждавате на очакваното майчинство.

Мит е, че при тясно влагалище задължително се препоръчва цезарово сечение. Направете си специална консултация с проследяващия бременността гинеколог и слушайте само неговите съвети.

Ако плодът е голям и не може да се провре през тясното влагалище, може да се наложи по време на раждането да се направи епизиотомия. Но малкият разрез ще зарасне по-бързо от цезаровото сечение.

През 9-те месеца правете упражнения за еластичност на влагалищните мускули и за правилно дишане. Положителното мислене и спазването на препоръките на лекаря са залог за леко раждане и здраво бебе.

Коментирай