Бременност

3D ултразвук позволява на родителите да видят бъдещото бебе в цветове

Нова 3D технология превръща ултразвука в „кино“

22.04.2013г. / 08 50ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Възможно ли е двама бъдещи родители да спорят за това чий нос притежава малкото им бебенце, чии бузки, чия брадичка... още преди то да се е родило? Преди години на бял свят се появи технология, която ни позволи да влезем в подобни спорове още по-отрано. Да видиш малкото човече, на което все още може би не си избрал име е едно от най-невероятните преживявания за едни бъдещи мама и татко, но за науката това е стъпка напред в по-прецизното предварително наблюдаване и преценяване на здравето на ембриона на външен вид.

Свързани статии

Това, което сме свикнали да виждаме, е двуизмерно „мъгляво облаче“, в което с малко повече въображение можем да обособим крайниците и телцето на зародиша. Принципът на сканиране чрез ултразвук е същият, но компютърната технология е коренно различна. С помощта на същите двуизмерни изображения, направени обаче от 3 различни ъгъла, изображението се превръща в триизмерен образ на бъдещия човек, който носим в себе си.

Въпросът, който може би най-много вълнува бременните жени, е дали този метод е безопасен. Ако технологията се използва по правилен начин, вероятност за усложнения няма.

Последните постижения на специалистите са по-ясна картина, по-изразени детайли и наличие на цвят! Благодарение на виртуална светлина може да се наблюдава почти идеален образ със собствени сенки.

Коментирай