Бременност

Как трябва да се храни една бременна жена

Плодовете и зеленчуците трябва да са в изобилие

01.08.2013г. / 10 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато жената забременее, обикновено започва да се храни обилно (защото вече сме двама) или по-малко от обикновено ( за да не развали фигурата си). Двете крайности са неприемливи. Трябва да има чести и леки хранения. Балансираната и лека храна може да помогне да намалите и гаденията, които понякога са през целия ден.

Свързани статии

Освен това, когато в дневното меню има храни, богати на всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото, това гарантира доброто здраве на майката и бебето.

Бременната се нуждае от петте основни групи храни:

  • Хляб и зърнени храни
  • Зеленчуци
  • Плодове
  • Месо и риба, фасул, яйца и ядки
  • Мляко и млечни продукти

Как да ги приемате?

  • Хляб и зърнени храни

Внимавайте с техния прием. Хапвайте ги на закуска и до обяд. Сандвич от две малки филийки или зърнена закуска с плодове и мляко, порция макарони. Тези въглехидрати са основен източник на енергия. Богати са на протеини, желязо, витамини от групата B.

  • Зеленчуци

Зеленчуците осигуряват необходимите витамини A и C, минерали и фибри. Тяхната консумация може да облекчи запека. Хапвайте много от тях защото витамин C, който също се съдържа в зеленчуците, помага на организма да абсорбира желязото от храните. Изключително полезни са броколите, спанака, доматите и зеленият фасул. Не забравяйте и за зелени чушки, сладки картофи, моркови, тикви, защото те са богати на витамин A.

  • Плодове

Киселите плодове не само са богати на витамин C, но и облекчават гаденето. Хапвайте много: портокали, грейпфрут, мандарини, лимони. Пъпешите и кайсиите са добър източник на витамин A. Плодове и зеленчуци яжте всеки ден и през целия ден.

  • Месо, риба, фасул, яйца и ядки

Богати на протеини, които участват в изграждането на нови клетки. Добре е три пъти седмично да консумирате на обяд или вечеря печено месо или риба.

  • Мляко и млечни продукти

Богати са на калций и протеини. Знаете, че калцият е много важен за формирането и здравината на костите и зъбите. Когато бременната не приема достатъчно храни богати на калций, бебето си го набавя от нея. В резултат на което зъбите стават по-чупливи, появяват се кариеси. А след години може да се появи и остеопороза. Консумирайте всекидневно поне по една кофичка кисело мляко.

Що се отнася до сладкишите и сосовете, като кетчуп, горчица, не се отказвайте от тях напълно, ако не можете. Бъдете пестеливи към тези храни. Пресните плодове са чудесен заместител на тежките въглехидрати и захари, които получаваме от лакомствата.

Коментирай