Бременност

Важни храни за бременни с високо съдържание на омега-3

Орехите са първенци, но не само те...

31.01.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

За бременните жени хранителното разнообразие е от огромно значение. Здравословният режим на хранене е важен за всички хора, но особено по време на бременността, непосредствено преди нея и в постнаталния период, докато кърмите, важните хранителни вещества трябва да са много добре балансирани.

Мастните киселини са едни от тези съществени хранителни съставки, които всяка бременна жена трябва да си набавя чрез храната. А ето и кои храни са най-богати на омега-3 мастни киселини.

Аншоа

Тази малка солена риба съдържа голямо количество полезни мазнини от около 400 мг омега-3 само за 5 филета риба! Освен това аншоата има ниско съдържание на живак, за разлика от повечето риби, което я прави още по-подходяща за бременни!

Зеле

Свързани статии

То е много богат източник на полезните мастни киселини. Освен това е изпълнено с фибри, витамин С и Е.

Карфиол

Сварен леко на пара той е прекрасен. Ако обичате можете да го хапвате и суров. В него се съдържат приблизително 210 г омега-3 мастни киселини за една малка чиния. Това е около 10% от дневната нужда на организма от полезните мазнини. Карфиолът крие в себе си и фолиева киселина, фибри, витамин С.

Треска

Тази риба също е от богатите на омега-3 представители на морския свят. Тя е много добър избор за вашето разнообразно меню. С ниско съдържание на мазнини е, както и на живак.

Ленено семе

Една супена лъжица ленено семе можете да прибавите спокойно към салатата си, и така ще си набавите още 1,750 мг полезни мастни киселини! Невероятно! Тези семена са едни от най-богатите на омега-3. Често влизат в състава на хранителните добавки, обогатени с омега-3.

Тиквени семки

Те също са източник на омега-3 мастни киселини. Внасят в организма ви още цинк и желязо. Можете да ги прибавите към закуската си или между храненията, както и в салати.

Сьомга

Сьомгата, разбира се, е един от най-известните източници на омега-3. В една порция се съдържат невероятните 1700 мг мастни киселини. Подходяща е печена, овкусена със свежа салата.

Орехи

Те са чудесни по отношение на доставянето на мастни киселини за организма. В 100 г орехи се съдържат приблизително 2300 мг омега-3! Това ги прави едни от най-богатите източници на полезните мазнини.

Коментирай
Свободно време