Бременност

Хранителни вещества, които улесняват зачеването

Плодове, зеленчуци, омега-3 мастни киселини, желязо са само част от важните хранителни съставки

21.01.2014г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Храната, която приемаме, е от съществено значение както за зачеването, така и за общото ни здравословно състояние. Всичко, което постъпва в тялото ни, влияе върху всяка една клетка на организма ни, затова е много важно да се стремим да не нарушаваме здравословния баланс, или поне да се придържаме максимално към него.

Храната е важна и от гледна точка на хормоналния баланс. Не можем да очакваме, че ако се храним с бърза храна, сладкиши и газирани напитки, организмът ни няма да реагира. Дори да не се случи веднага, рано или късно функциите и механизмите в тялото ни ще започнат да се видоизменят и това ще доведе до сериозни състояния.

Ето защо ако искате да забременеете, трябва да спазвате балансиран режим на хранене. Той е индивидуален, разбира се, и невинаги означава, че трябва строго да изключите някои хранителни вещества или алкохол. Но е важно, ако планирате бременност, поне една година преди да заченете да спазвате всички препоръки и норми.

Алкохолът не е изцяло забранен, що се отнася до подготовката на тялото за зачеване. Разбира се, препоръчително е да сте пестеливи в употребата му. Можете да си позволявате от време на време чаша вино или бира. Следете стриктно дали не сте забременели през това време, защото, все пак, дори в малки количества понякога алкохолът може да нанесе вреди на плода в първите седмици от развитието му.

Специалисти по репродуктивна медицина съветват алкохолът да се изключва напълно във времето между овулацията и менструацията. Най-подходящото време да се отпуснете с едно питие е денят, в който вашата менструация е настъпила.

Намалете кофеина! Изследванията, относно влиянието на кофеина върху зачеването са смесени и не достатъчно конкретни. Някои учени го отхвърлят, други не съвсем. Една чаша кафе на ден се счита за допустимо. Според други изследвания, обаче, кофеинът неутрализира желязото и калция в организма, което пречи на забременяването.

За жените, свикнали да пият кафе всеки ден напълното му изключване предизвиква неприятно главоболие, тъй като кофеинът има болкоуспокояващ ефект. Той е активна съставка на редица болкоуспокояващи лекарства. Ако планирате бременност можете постепенно да го редуцирате, за да предотвратите пристъпите на болка.

Пълнозърнестите храни са много подходящи за подобряване на фертилитета. Те съдържат съществени хранителни вещества, антиоксиданти, витамини от група b, както и желязо. Избягвайте рафинираните въглехидрати, като бял хляб, бял ориз, макаронени изделия.

Ако имате синдром на поликистозни яйчници, това допълнително усложнява зачеването. Този синдром се засилва изключително, когато диетата е нарушена. Нивата на инсулин в кръвта значително се повишават и това води до риск от отключване на диабет, тъй като клетките в организма стават резистентни към него. Ако не изключите напълно рафинираните въглехидрати, рискувате здравето си и в последствие това на бебето си.

Свързани статии

Плодовете и зеленчуците доставят необходимото разнообразие от витамини и минерали. Изпълнени са с антиоксиданти, които са мощно средство за борбата със свободните радикали. Ежедневно разнообразявайте диетата си с разноцветни плодове и зеленчуци. Така ще сте сигурни, че приемате различни, но еднакво важни хранителни вещества.

Включвайте рибата задължително в менюто си. Задължително 2 или 3 пъти седмично е добре да приемате омега-3 мастни киселини. Те са свързани пряко с бременността, спомагат зачеването, намаляват риска от прееклампсия и преждевременно раждане, облекчават следродилната депресия. Мазните риби като сьомгата, рибата тон, сардината, херингата са най-мощните доставчици на омега-3.

Уверете се, че приемате достатъчно желязо. Преди да забременеете трябва добре да се погрижите да запълните липсите на този важен елемент, ако има такива. Ежемесечното кървене намалява в известни граници нивата на желязото, затова се уверете, че загубата му във вашия случай е в допустимите стойности.

Коментирай