Бременност

Кое боли най-много по време на бременност?

Това е периодът от живота на една жена, в който тялото изпитва най-много болки

05.06.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бременността е труден период от живота на една жена. Не само психически, но и физически тя трябва да понесе тежките промени в тялото и душата си, които обаче накрая донасят най-щастливия миг!

По време на бременността също така някои части от тялото болят доста и причиняват редица неудобства и притеснения, както и правят преживяването на този период от живота доста по-тежко!

Какво ви боли по време на бременността?

Гърбът ви

Слагаме го на първо място, защото почти няма жена, която да не е изпитвала болки в гърба по време на износването на своето бебе. Това е така заради прекомерната тежест, която гръбнакът понася при износването.

Освен това тежестта е неравномерно разпределена, заради нарастването на корема, което измества тежестта напред. Майката от своя страна компенсира като изправя гръбнака си и извива от кръста назад. Така се получава неправилно усукване на гръбнака и следователно – болки.

Чувствата ви

Да, и те могат да страдат доста в този период. И то от най-малкото нещо! Хормоните бушуват и предизвикват състояния и изблици, които иначе рядко бихте имали. В известен смисъл бременността си е истински хормонален хаос, който предизвиква и емоционален ураган.

Краката ви

Благодарение отново на хормоните, вашите сухожилия и стави омекват и се разхлабват по време на бременност. Това предизвиква допълнителни болки и неразположения при продължително ходене или стоене. Повишаването на теглото също е предпоставка.

Гърдите ви

По време на бременността гърдите растат и се подготвят за кърмаческия период. Освен това функционалната тъкан на гърдите се променя, за да осигури идването на кърмата. С приближаване на раждането гърдите стават все по-тежки, защото започва да се произвежда коластра, която е необходима през първите 48 часа след раждането.

Съветът на специалистите е да се носи специален сутиен, който много добре да поддържа тежестта и обема на гърдите, за да се предотврати дискомфортът.

Свързани статии

Стомахът ви

Киселинният наплив, който е обичайно явление при бременните жени през втората половина на бременността, предизвиква стомашни болки. Налягането, което плодът упражнява върху стомаха също е предпоставка за поява на болки и неприятни усещания.

Избягвайте храни, които предизвикват или увеличават киселинността в стомаха, за да намалите чувството за гадене. Не яжте мазни храни, пържена и прекалено тежка храна.

Гърлото ви

Това е така, защото по време на бременността имунната система работи на по-ниски обороти. Този компенсаторен механизъм има за цел да потисне имунния отговор, защото има опасност имунната защита да отчете бебето като „външен агент“ и да се опита да го „неутрализира“.

Именно заради това много жени чувстват постоянна болка в гърлото като от настинка. Можете да се опитате да преборите болестотворните микроби с щателно измиване на ръцете и здравословна пренатална диета.

Главата ви

Хормоните на бременността са толкова жестоки! Главоболията в този период се дължат на промените в нивата на хормоните и предвид този факт е добре да бъде редуциран и приемът на кофеин, който още повече утежнява нещата.

Масаж на скалпа и релаксиращи упражнения могат да се отразят добре.

Коментирай